Volledig scherm
© Thinkstock

Regio Land van Cuijk en Gennep telt veel laaggeletterden

LAND VAN CUIJK/GENNEP - In de dorpen Boxmeer, Sint Anthonis, Cuijk (vooral in het centrum en de wijk De Valuwe)Bergen en in het Niersstadje Gennep wonen verhoudingsgewijs veel laaggeletterden. Dat zijn mensen die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Dat blijkt uit door De Gelderlander opgevraagde cijfers bij de regionale bibliotheekorganisatie BiblioPlus.

Hierbij zijn de vijfgemeenten in het Land van Cuijk aangesloten, en Gennep en Bergen in de kop van Limburg.

Onderzoek
Het Tilburgse adviesbureau Cubiss heeft voor BiblioPlus, op dorps- en waar nodig wijkniveau, in kaart gebracht hoe groot de kans op laaggeletterdheid is in deze regio. De onderzoekers hebben voor hun onderzoek vooral gebruik gemaakt van allerlei data en gegevens van inwoners (onder meer opleidingsniveau en leeftijd) van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bovengemiddeld
De Gelderlander meldde vorige maand al dat het noordoosten van Brabant en de kop van Limburg bovengemiddeld veel laaggeletterden telt. Deze groep isniet te verwarren met analfabeten die helemaal niet kunnen lezen en schrijven.

Vergrijzing
Uit landelijk onderzoek van de Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat in deze regio 13 tot 16 procent van de mensen laaggeletterd is, vele duizenden inwoners dus. Dat heeft in deze plattelandsregio vooral met vergrijzing te maken. Er zijn, zo blijkt uit onderzoek,steeds meer laagopgeleide ouderen. Brabant als geheel scoort bijna 11 procent, Limburg bijna 13.

BiblioPlus wil de komende jaren laaggeletterdheid met allerlei activiteiten en taalcursussen uit de taboesfeer halen. Laaggeletterdheid bestrijden is een van de nieuwe speerpunten.

Lees een uitgebreid artikel en een kaartje in De Gelderlander, editie Maasland, van donderdag 27 oktober of in onze e-paper.