Volledig scherm
Foto Do Visser/DG

Renkumers betalen in 2017 minder lasten in ruil voor afvalscheiding

RENKUM -Inwoners van de gemeente Renkum gaan volgend jaar iets minder lokale lasten betalen.Daar moeten ze wel wat voor doen: goed afvalscheiden.

Inwoners van Renkum moeten vanaf januari per lediging van hun container voor restafval betalen. „Onze inschatting is dat er minder afval in de grijze bak terecht komt. Daardoor gaat de afvalstoffenheffing omlaag”, zegt wethouder Erik Heinrich in een toelichting op de gemeentelijke begroting voor 2017.

Rioolheffing
De onroerendezaakbelasting blijft gelijk. De rioolheffing gaat wel omhoog. „Dat is een gevolg van de investeringen die we doen in het riool. Zo nemen we maatregelen tegen de overlast van hevige stortbuien. Bijvoorbeeld in de Weverstraat in Oosterbeek", zegt Heinrich. „We willen niet dat het water bij mensen naar binnen loopt.”

Tientjes
Een gezin met twee kinderen dat ineen woning woont met een gemiddelde WOZ-waarde, betaalde in 2016 845,48 euro. In 2017 is dat 837,51 euro. Dat is een verschil van 8 euro. „Als je goed afval scheidt, kan dat bedrag met nog enkele tientjes omlaag”, zegt Heinrich. De WOZ-waarde waarmee wordt gerekend, was in 2016 253.700 euro. Omdat de huizenprijzen iets zijn gestegen in de gemeente, is dat in 2017 261.300 euro.

Opbrengst
„Onze totale inkomsten aan onroerendezaakbelasting blijven gelijk. Dat betekent dat als de huizenprijzen stijgen en dus de WOZ-waardes, dat het tarief omlaag gaat”, legt Heinrich uit. Wel is het zo dat als het aantal huizen door nieuwbouw toeneemt, zoals nu weer het geval is, de opbrengst van ozb voor de gemeente toeneemt.

Wie een woning huurt, betaalt geen onroerendezaakbelasting. Alleen eigenaren doen dat. Een gezin met één kind dat een woning huurt, gaat er komend jaar bijna 12 euro op vooruit. De rioolheffing stijgt met enkele euro's, maar de voordeliger afvalstoffenheffing compenseert dat. Betaalde dat gezin in 2016 448,87 euro aan lokale lasten, in 2017 is dat 437,10 euro. „Ik realiseer me dat je er niet meteen rijk van wordt, maar het is toch positief”, zegt wethouder Heinrich.