Volledig scherm
© REUTERS

Rijkswaterstaat gebruikt omstreden bestrijdingsmiddel bij IJssel

RHEDEN - Rijkswaterstraat gebruikt langs de IJssel Roundup, een omstreden bestrijdingsmiddel.Het gebruik is niet verboden, maar alleen als er geen alternatief is, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. En dat is er volgens hem langs de IJssel niet om de wilgen te bestrijden.

„We gebruiken Roundup voor het aansmeren van de stammen die overblijven nadat de wilgen zijn gekapt", zegt de woordvoerder. „Op die manier willen we hergroei voorkomen. Wilgen groeien anders weer uit. De wortelpakketten duwen de stenen omhoog en maken zo de kribben en oevers kapot." De veiligheid is dan volgens Rijkswaterstaat in het geding.

Kwast
De aannemer mag Roundup niet spuiten op de stammen, maar alleen met een kwast opbrengen. Het gif komt zo terecht in de sapstroom van de boom, waardoor de wilg niet meer uitloopt.

Niet gevaarlijk
Volgens Rijkswaterstaat is het gebruik van Roundup niet gevaarlijk voor honden. „Omdat het gif niet in de omgeving komt. Ook niet in de IJssel. Roundup blijft in de wortels en breekt daar af."

Omstreden
Het gif is één van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen in de landbouwsector.Tegenstanders van het gif stellen dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van de stof in het menselijk lichaam.