Volledig scherm
De Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren. © Herman Stöver

Rijnbrug Rhenen mogelijk volledig vervangen, op pijlers na

RHENEN - De Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren wordt mogelijk op de pijlers na vervangen. Volgens de provincie Gelderland blijkt uit onderzoek dat dit technisch prima mogelijk is en dat de hinder voor het verkeer en de omgeving 'zeer beperkt' blijft.

Dat melden Gelders gedeputeerde Conny Bieze en haar collega Jacqueline Verbeek aan de Provinciale Staten van Gelderland en Utrecht.

Risicovol

De Rijnbrug krijgt volgens plan in 2018 een wisselstrook om de dagelijkse files op de N233 te verminderen. Bij het maken van het ontwerp bleek dit project technisch en financieel minder eenvoudig dan gedacht, schrijft Bieze. Aannemers zien het volgens beide gedeputeerden als zeer risicovol: 'De risico’s zitten met name in alle bestaande, niet zichtbare, onderdelen van de brug en de technische levensduur van de brug'.

Bijdrage

De weg op de 50 jaar oude brug is eigendom van de twee provincies samen. Rijkswaterstaat is eigenaar van de constructie, maar is niet bereid om geld te steken in vernieuwing of renovatie. Zeker is dat een nieuwe wegconstructie duurder uit zal vallen, hoeveel precies zeggen de provinciebesturen niet. De provincie Utrecht probeert via het ministerie van Infrastructuur een rijksbijdrage los te weken. De komende weken moet blijken wat de kosten van de nieuwe variant precies zijn en of de huidige planning haalbaar blijft.

Hinder

Verbreden van de bestaande brug geeft volgens de gedeputeerden fors meer verkeershinder. Bovendien kan tijdens het werk blijken hoe de brug er precies bijligt en of er meer moet gebeuren dan gedacht. Dat kan leiden tot financiële tegenvallers of uitloop van het werk.

Voor het project Rijnbrug is eerder door verschillende overheden 25 miljoen euro uitgetrokken.

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
32'
1-0
PSVPSV
away logo