Volledig scherm
© stock.xchng

Rivierengebied met bossen kan het klimaat helpen

WAGENINGEN -De Veluwe, de Achterhoek en het Rivierengebied worden aangewezen als uitgelezen plekken om (beter) te bebossen. Tienduizenden bomen moeten er komen, volgens een gezamenlijk actieplan van bosbeheerders, de houtsector en natuur- en milieuorganisaties.

Het brein achter dat plan is de Wageningse hoogleraar Gert-Jan Nabuurs. Hij is gespecialiseerd in bossen en heeft een kaart gemaakt met plekken in Nederland waar het bosbeheer effectiever kan en waar er ruimte is voor (meer) bos.

Het Rivierengebied valt op die kaart op, omdat dat nu geen bosrijk gebied is. „Maar de grond is geschikt voor populieren”, zegt Nabuurs. „Ik denk overigens niet daar daar enorme bossen moeten komen, maar kleine bossen met veel verscheidenheid.”

Landbouwgrond
De aanplant is beoogd op landbouwgronden die nu niet rendabel zijn of waar winst op te behalen valt uit de verkoop van hout. Soms zal de grond worden aangekocht, maar boeren die dat willen, kunnen zelf ook bossen aanplanten. „Ik verwacht dat ze winst kunnen maken op de verkoop van hout. We willen steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken, waardoor de vraag naar hout toeneemt.”

Beheer
Op de Veluwe valt winst te behalen door de bestaande bossen anders te beheren. Er moeten bijvoorbeeld andere bomen worden geplant, die harder groeien. De Achterhoek is ook een belangrijke groene plek. Daar hoeven niet meer bomen te komen, oordeelt Nabuurs, maar moet wat er is, behouden en verbeterd worden.

Klimaat
De extra bossen zijn bruikbaar voor de houtsector en zijn ook bedoeld om in te recreëren, maar moeten volgens Nabuursvooral helpen de klimaatdoelen te halen. Nederland wil in 2030 40 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. „Als het totale actieplan wordt uitgevoerd, kom je aan ongeveer 5 tot 6 procent”, zegt Nabuurs.Voor de uitvoering vanhet plannaar verwachting 3 miljard euro nodig.