Volledig scherm
In alle provincies, op Zeeland na, daalt de werkloosheid. © ANP/Koen Suyk

Roep om meer werk jonge academici

NIJMEGEN - Geef net afgestudeerden een kans om werkervaring op te doen. „Doe iets met het talent van de toekomst.”Die boodschap heeft Tim de Witte (30), die bedrijven zover wil krijgen dat ze meer plekken creëren voor afgestudeerden zónder werkervaring.De Witte runt zelf het bureau ProjectYou, dat als regel heeft dat er alleen pas afgestudeerden mogen werken en dat ze na twee jaar weer vertrekken.

„Veel mensen die net afgestudeerd zijn, kunnen geen baan vinden. Ja, ze kunnen op traineeships sollicteren, maar er is vaak veel behoefte om echt uitgedaagd te worden.”

Werkloosheid
Onder afgestudeerden bestaat veel verborgen werkloosheid. Vaak hebben ze baantjes onder hun niveau, studeren ze door omdat ze geen werk kunnen vinden of lopen (onbetaald) stage om werkervaring op te doen. Vacatures zijn er wel, zeker nu de arbeidsmarkt wat is aangetrokken. „Maar dan wordt vaak een of twee jaar werkervaring gevraagd”, stelt De Witte. „Die heb je niet als je net van de universiteit komt. Het heeft tot gevolg dat je voor geen enkele vacature in aanmerking komt."

Doelen
Daar wil De Witte wat aan doen. Van organisaties als Pluryn, Driestroom, zorggroep ZZG en NIM wil hij intentieverklaringen waarin zijn bureau vier keer per jaar met een organisatie om tafel gaat. Doel is te kijken of er projecten zijn die geschikt zijn voor starters op de arbeidsmarkt.

Afgestudeerden
ProjectYou houdt in 2017 een symposium over de kansen voor afgestudeerden, licht de organisaties door en kan de afgestudeerden begeleiden. „Nee, daar zit voor ProjectYou geen verdienmodel in." Maar De Witte vindt dat hij aan zijn stand verplicht is dit initiatief te nemen.