Ruim 450 projecten onzeker door stikstofuitspraak; vooral Achterhoek getroffen

DOETINCHEM - Uit een rondgang langs gemeenten in deze regio blijkt dat zeker 450 projecten op losse schroeven staan vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Tot nu toe was uit antwoorden van de provincie Gelderland duidelijk dat het om ruim 300 projecten zou gaan die onzeker zijn. 

LocalFocus en het programma Nieuwsuur vroegen aan alle 355 gemeenten hoeveel projecten binnen hun grenzen op losse schroeven komen te staan nu het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet meer als basis mag worden gebruikt voor het verstrekken van een vergunning. 

In deze regio had slechts de helft van alle gemeenten een antwoord. Bij elkaar opgeteld noemden zij 464 projecten die mogelijk niet door kunnen gaan. Mocht dat representatief zijn voor de andere helft dan tikt het aantal mogelijk de duizend aan.

Het gaat grotendeels om huizenbouw

Volgens de gemeenten gaat het bij ongeveer 200 van de genoemde 450 projecten om huizenbouw, bij 40 om landbouw. Daarnaast wordt industrie genoemd en ook infrastructuur. Onder de projecten doortrekken van de A15 van Ressen tot Zevenaar, de Rondweg-Oost in Veenendaal, uitbreiding van bedrijventerrein Medel in Tiel, het Future Center Wageningse Berg of de verbetering van de Waaldijk bij Lent.

In Doetinchem is de klap het grootst, zo blijkt uit de cijfers. Zeker 100 projecten gaan de gevolgen voelen. Wat dat voor soort projecten dat zijn kan de gemeente niet zeggen. Bij de 66 projecten in Ede die gevolgen van de uitspraak ondervinden is dat wel duidelijk. Het gaat grotendeels om huizenbouw. Datzelfde geldt voor de 55 projecten in Renkum.

In Berkelland gaat het om 90 projecten waaronder 37 bouw- en 20 landbouwprojecten. 

Volledig scherm
© M Kuster
Volledig scherm
Stikstof localfocus © LocalFocus
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo IJsselmeervogelsIJS
1-1
Go Ahead EaglesGAE
away logo
home logo NAC BredaNAC
8'
0-0
PSVPSV
away logo