Volledig scherm
De Hommelsepoort. © Marc Pluim

Ruzie over beschildering van de Hommelsepoort in Arnhem

ARNHEM - Kunstenares Hanneke van de Pol verzet zich tegen het plan om de bovenkant van de Hommelsepoort te laten beschilderen.

Wijkbewoner Arnoud Slooff wil de bovenkant van de poort laten beschilderen, omdat er vaak graffiti op wordt gespoten.Van de Pol heeft in 2011 echter de twee tegeltableaus gemaakt die binnenin de poort hangen.

Oproep
„Maak je een mooie schildering, dan gebeurt dat niet meer zo snel", aldus Slooff. „Na een oproep heb ik een reactie gekregen van 25 kunstenaars. Uiteindelijk is Natasja Snoeijer overgebleven. Zij gaat het deel boven de onderdoorgang beschilderen in de stijl van de tegeltableaus van Hanneke van de Pol die binnen hangen."

Plagiaat
Van de Pol is woedend. „Dat zou afbreuk doen aan mijn kunstwerk. Ik duld niet dat iemand anders iets aan dit kunstwerk toevoegt. Het is plagiaat.."

Toestemming
Slooff zegt in het verleden al toestemming te hebben gehad voor zijn plan van de verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente Arnhem. Maar een woordvoerder van de gemeente zegt dat er nog geen vergunning is gegeven en dat er ook nog geen geld beschikbaar is gesteld.

Meer over deze kwestie in de Gelderlander van dinsdag 1 november, editie Arnhem, of in de e-paper.