Volledig scherm
IJsmeester Hubert Schartman van De Greb op de ijsbaan in januari van dit jaar. © Herman Stöver

Schaatsclub De Greb hoopt op strenge winter en mooi ijs

VEENENDAAL - Een strenge winter. Dat is de diepste wens van de Veenendaalse schaatsvereniging De Greb.Want door de vele zachte winters is het ledenaantal dramatisch gekelderd. Het bestuur zint op maatregelen om De Greb weer vast ijs onder de ijzers te bezorgen.

Slechts één dag lukte het de afgelopen winter om de in een ijsbaan omgetoverde skeelerbaan aan de Groeneveldselaan open te stellen voor het schaatsend publiek. En dat lukte alleen dankzij een truc van ijsmeester Hubert Schartman. Voorzitter Gerben Stellingwerf van De Greb: „Toen we nog strenge winters hadden, zaten we rond de 1.500 leden. Maar door het uitblijven van natuurijs is dat aantal gedaald naar 270 betalende leden.”

Experiment
De Greb hoopt de komende winter wel sneller het natuurijs op te kunnen dankzij een geslaagd experiment dit jaar. „We hebben toen water onder het ijs weggepompt waardoor de dunne ijsvloer van 3 centimeter op het asfalt kwam te liggen. Toen kon er geschaatst worden. Voorheen hadden we 5 centimeter nodig. Dit experiment willen we gaan herhalen. Dan zouden twee of drie nachten strenge vorst genoeg moeten zijn.”

Kunstijs
Verder denkt De Greb behalve natuurijs aan een kunstijsbaan. „Dat willen we voor het eerst in 2017 gaan doen, komende kerstvakantie is er al zo'n kunstijsbaan in sporthal West. Het moet wel een baantje zijn waar de jeugd kan schaatsen.”

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo