Volledig scherm
Het centrum van Scherpenzeel. © AD

Scherpenzeel stevent af op mogelijke fusie met Barneveld

Scherpenzeel koerst wellicht af op een fusie met grote buurman Barneveld.

Onderzoeksbureau SVDL concludeerde eerder al in een rapport, in opdracht van het dorpsbestuur, dat eenwording op bestuurlijk en ambtelijk gebied voor de hand ligt.

De Gelderse commissaris van de koning John Berends, die in februari aantrad, voerde vorige maand gesprekken met raadsleden, over veel verdergaande samenwerking en schreef de gemeenten daarover onlangs een brief.

Quote

Een kleine gemeente als de onze moet misschien ook geen grote ambities hebben, maar doen waar we goed in zijn en korte lijnen hanteren, vooral voor de eigen inwoners.

Maarten Zwankhuizen, SGP-fractievoorzitter

Beide raden gaan de fusiemogelijkheden en gevolgen verkennen. In die verkenning blijft zelfstandigheid van het dorp een optie. In december wil Berends een ‘duidelijk besluit over de te volgen koers’ nemen, als ‘stip aan de horizon’. De kern van het onderzoek moet zijn hoe Scherpenzeel zelfstandigheid kan blijven, zegt SGP-fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen.

Zijn raadspartij staat daarin zeker niet alleen. ,,Zelfstandigheid met een backoffice waarin we wellicht meer samenwerken met andere gemeenten, wat we al goed doen. Een kleine gemeente als de onze moet misschien ook geen grote ambities hebben, maar doen waar we goed in zijn en korte lijnen hanteren, vooral voor de eigen inwoners. Dit is zeker geen reden de vlag te strijken.’’

Zelfbewust

Onderzoeksbureau SVDL stelde in het in juni gelanceerde rapport Zelfbewust Scherpenzeel dat verder onderzoek zich moet richten op een fusie. ‘Dat is het meest wenselijk’. Scherpenzeel ontbeert volgens SVDL de kracht om zelfstandig te kunnen blijven.

Scherpenzeel behoort met ruim 9800 inwoners tot de vijftien kleinste gemeenten van het land en mist volgens SVDL ambtelijk en bestuurlijk de slagkracht om alle taken uit te voeren.

Het dorp ziet zich als andere gemeenten voor steeds meer opgaven gesteld doordat het rijk taken overdraagt. In 2011 sneuvelde een plan om Scherpenzeel met Renswoude en Woudenberg samen te voegen door fel verzet uit Renswoude.

Karakter 

Het bureau benadrukt wel dat het karakter en de kracht van het Gelderse dorp behouden moeten blijven. Voor een overgangsfase kan wel eerst een zogeheten regiemodel worden gehanteerd.

Zwankhuizen wijst erop dat veel fusies zijn mislukt. ,,Opschalen van een ambtelijk apparaat betekent niet automatisch dat het beter en goedkoper wordt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.