Volledig scherm
Het schip bij de sluis in Weurt. © DG

'Schipper zorgde zelf voor lek; schip te zwaar geladen'

NIJMEGEN - De schipper van het vrachtschip dat zondag lek raakte bij het MaasWaalkanaal in Nijmegen en water maakte, heeft die problemen zelf veroorzaakt.Dat stelt Rijkswaterstaat.

Volgens een woordvoerder was het schip te zwaar geladen.

Te laag
„Elke schipper kan dagelijks via de website over vaarweginfo en op teletekst zien wat hij aan lading kan meenemen. De waterstand van de rivieren wordt hier dagelijks enkele malen ververst zodat elke schipper weet wat mogelijk is." Volgens de woordvoerder lag het schip dat kalkzandsteen vervoerte laag in het water. Zelf liet de schipper dit weekeinde weten dat hij dacht iets geraakt te hebben toen hij onder de brug De Oversteek doorvoer.

Drukte
Door het lage water is de diepgang op veel plekken in de Waal veel lager dan 'normaal'. Schepen worden nu al vele dagen veel minder geladen. De drukte op de Waal is hierdoor ook toegenomen. Naar verwachting zakt de Waal nog enkele dagen verder. Volgens Alphons van Winden van Stroming.nl wijst alles er op dat in de loop van deze week toch voldoende neerslag in Duitsland gaat vallen om een einde te maken aan de lage afvoeren in Rijn.