Beeld ter illustratie, de boten op de foto hebben niets met in het artikel genoemde rederijen te  maken.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie, de boten op de foto hebben niets met in het artikel genoemde rederijen te maken. © Paul Rapp

Schippers ontduiken ontgasverbod: giftig benzeen nog volop geloosd op Gelderse rivieren

NIJMEGEN - Sinds 2017 mag het niet meer, maar het gebeurt nog volop: het ontgassen van schepen op de Waal. Rederij Jaegers Shipping geeft er zelfs expliciet opdracht voor, blijkt uit documenten die in handen zijn van De Gelderlander.

Zo geeft een grote internationale rederij haar schippers de instructie om giftige benzeendampen gewoon te ontgassen in de open lucht in Gelderland. Deze werkwijze is echter sinds juli 2017 in deze provincie verboden. ,,Ook andere grote rederijen pushen om te ontgassen, ongeacht provinciale verboden’’, zegt een schipper met gewetensbezwaren.

Toegestaan

De Gelderlander had inzage in interne documentatie van een grote Duitse rederij, Jaegers Shipping. In het digitale papierwerk, dat via de boordcomputer van schepen te raadplegen is, wordt nadrukkelijk gemeld dat varend ontgassen van stoffen met hoge gehaltes benzeen in Gelderland ‘nog steeds is toegestaan’. Ten onrechte. De provincie kent sinds 2017 een verbod op ontgassen van deze stoffen op de rivieren, omdat die schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Ontgassen moet gebeuren bij een speciale installatie. Schippers die dat niet weten, zullen de richtlijnen van de rederij opvolgen en de luiken op het Gelderse deel van de Waal en Rijn naar hartenlust openzetten. Ontgassen is nodig om de laatste restjes van de stof uit de tanks te krijgen, voordat een andere stof ingeladen wordt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.