Schokkend: zo makkelijk koop je zwaar illegaal vuurwerk

videoJe installeert een app, kiest een vuurwerkdealer uit en geeft met een berichtje je bestelling door. Wie een mobieltje heeft, hoeft niet veel meer te doen om verboden vuurwerk met een verwoestende kracht te laten bezorgen. De politie jaagt op de illegale handel, maar geeft ook toe dat het onmogelijk is de digitale handel volledig aan banden te leggen.

Nog twee minuten. Dan zou onze vuurwerkdealer op de afgesproken plek moeten zijn. Op de afgelegen parkeerplaats nabij Veenendaal staan auto’s geparkeerd in het schemerdonker, enkele worden verlicht door een lantaarnpaal.

Volledig scherm
Cobra’s 6 zijn al met een paar tekstberichtjes te krijgen. De deal op deze foto is in scene gezet. © Paul Rapp

Alles is al snel verdacht. Die blauwe sportwagen die verderop stilstaat, met de koplampen nog aan, is dat hem? En die auto van de handhaving even verderop, is die echt leeg? De verkoper weet waar we zijn, in welke auto we rijden. Op de wedervraag hoe we hem kunnen herkennen, krijgen we tot twee keer toe geen antwoord. Voor ons is hij niks meer dan een gebruikersnaam. Een paar nietszeggende letters.

Trrt. De mobiele telefoon trilt. Een nieuw bericht is binnengekomen via de versleutelde chatdienst Telegram. ‘Waar ben je’, vraagt de vuurwerkdealer. Tientallen seconden later wordt een pikzwarte Volkswagen Golf op twee meter afstand achteruit ingeparkeerd. De portier van de bestuurdersdeur zwaait open.

Een rustig en vriendelijk ogende twintiger stapt uit. In zijn rechterhand heeft hij in plastic verpakte Cobra’s 6. Oftewel: illegaal vuurwerk dat volgens de politie de kracht heeft van een kleine handgranaat. Eigenlijk had daar ook een mortierbom van 4 inch bij moeten zitten. Maar die waren op, meldde hij een paar uur voor de overdracht. ‘Ben echt druk niet normaal’, appte hij.

Op de achterbank van zijn auto staat een grote beige doos van piepschuim, vermoedelijk met nog meer vuurwerk erin. De verkoper checkt snel of de eurobiljetten die hij van ons krijgt echt zijn en scheurt vervolgens weer weg. Hoogstwaarschijnlijk in de richting van een volgende klant.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
7-0
SpakenburgSPA
away logo
home logo sc HeerenveenHEE(WNS)
EINDE
2-2
Willem IIWIL
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
0-2
VitesseVIT
away logo