Volledig scherm
Het Kandinsky College is extra voorzichtig bij de Eiffeltoren. © epa

Scholen extra alert bij reizen naar grote Europese steden

NIJMEGEN - Scholen in de regio Nijmegen gaan dit jaar gewoon op buitenlandse reis naar Europese steden als Parijs, Londen en Berlijn, ondanks de verhoogde terreurdreiging in Europa.

Wel zijn de meeste scholen 'extra alert' of nemen ze maatregelen. Dat blijkt uit een rondvraag langs de meeste scholen.

Parijs
Vorig jaar hebben enkele scholen stedentrips niet door laten gaan of uitgesteld, na de aanslagen in Parijs. Zo stelde de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) in het najaarstedenreizen naar Berlijn, Londen en Parijs uit en ging een facultatieve reis van havoschool Notre Dame des Anges uit Ubbergen naar Parijs niet door.

Dit jaar gaan deze trips wel door. „We hebben anderhalve week geleden nog stedentrips gehad naar Berlijn, Londen en Parijs. De situatie houden we nauwlettend in de gaten, maar het is daar nu veel veiliger", zegt Marcel Janssen, rector van de SSgN.

Drukte mijden
Leerlingen van het Kandinsky College moeten drukke, toeristische plekken vermijden, zegt conrector Huib Geboers. „In Parijs bezoeken we bijvoorbeeld wel de Eiffeltoren, maar we blijven op afstand en gaan die niet beklimmen. Het belangrijkste dat we leerlingen willen meegeven, is dat ze hun gezond verstand gebruiken. Dus dat ze bijvoorbeeld niet expres in de buurt komen van een plek waar een demonstratie bezig is."

Afspraken
Ook op het Mondial College worden extra afspraken gemaakt met leerlingen. „Bij de jaarlijkse Londen-reis drukken we de leerlingen nog meer op het hart niet alleen door de stad te lopen. Ook verblijven ze alleen bij vertrouwde gastgezinnen. Bepaalde risicoplekken mijden we ook", aldus rector Gert-Jan Jansen.

Angst
Het Karel de Grote College stuurt dit najaar een Fransecollega mee naar Parijs om er extra op teletten 'dat er geen rare dingen gebeuren', zegt rector Wanda Kasbergen. „We laten ons niet leiden door angst, dus zolang het advies positief is gaan we."