Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Schoolbieb versus de tablet op basisschool in Elst

ELST - Kinderboekenschrijver Fred Diks (Koen Kampioen) en kinderburgemeester Wies van der Werf openden woensdag de schoolbibliotheek op basisschool Sunte Werfert in Elst. Ze binden de strijd aan met de tablet.

Volgens hen gaat de leesvaardigheid van basisschoolkinderen achteruit als ze terugkomen van vakantie. Dit komt omdatschoolvrije dagen doorbrengen op hun mobiele telefoon, tablet of gameconsole. Lezen wordt zeldzamer, de schoolbibliotheek moet daar verandering in brengen.

Lezen stimuleren
Ook directeur Ben Hollander van de Sunte Werfert (oud-Nederlands voor Sint Werenfridus), ziet het op zijn school. „Terwijl leesvaardigheid, zeker het begrijpend lezen, zo belangrijk is. De leerlingen besteden tegenwoordig meer tijd aan hun telefoon, terwijl lezen ook zo leuk kan zijn. Door de bibliotheek in de school te halen hopen we het lezen verder te stimuleren", zegt Hollander vlak na de feestelijke opening in aanwezigheid van alle leerlingen van de school.

Vrijwilligers
De biblioteekIn de Sunte Werfert is vanaf vandaag op schooldagen elke middag open, dankzij de inzet van zeven moeders en oma's die zich als vrijwilliger inzetten. Het gaat om een bibliotheek met 500 boeken voor alle (school)leeftijden, maar via internet kunnen ook andere boeken worden besteld.

Voor het hele verhaal zie de Gelderlander van donderdag 3 november,editie Betuwe, of kijk in de e-paper.