Volledig scherm
Het gemeentehuis in Opheusden. © Jan Bouwhuis

SGP en CDA Neder-Betuwe zoeken derde coalitiepartij

OPHEUSDEN - SGP en CDA in Neder-Betuwe zoeken een derde partij om mee samen te werken in de coalitie. Nog deze week gaan de fractievoorzitters een gesprek aan met alle oorspronkelijke oppositiepartijen, hebben Gemeentebelangen, ChristenUnie en VVD, CDA en SGP maandagavond besloten.

„We gaan ze vragen hoe ze in de situatie staan en of ze eventueel willen aansluiten", zegt fractievoorzitter Nees van Wolfswinkel van de SGP.

Inbreng
Het 'ligt in een beetje voor de hand', stelt Van Wolfswinkel, om met de VVD verder te gaan. „Die staan het dichtst bij ons en de andere twee partijen hebben vaker met de PvdA meegestemd. Maar ook ChristenUnie en Gemeentebelangen hebben een constructieve inbreng en ik vind het niet goed om hen te passeren."

Wethouder
De bedoeling is dat er binnen twee weken duidelijkheid is over de toekomst van de coalitie en dat er nog een week later een nieuwe wethouder is die Vincent van Neerbos opvolgt.

Brede coalitie
Vorige week scheurde de coalitie tussen SGP, CDA en PvdA op onder meer bezuinigingen op het sociale vlak. De PvdA kwam in de oppositie terecht, Van Neerbos diende zijn ontslag in. Hoewel SGPen CDA samen een meerderheid hebben in de gemeenteraad, opteren ze voor een derde partner. Van Wolfswinkel: „Ik heb altijd gezegd dat ik een zo breed mogelijke coalitie wil."