Volledig scherm
© creative commons

Sinterklaas komt met bruine pieten naar Arnhem

ARNHEM - Zwarte Piet is tijdens de intocht van Sint Nicolaas in Arnhem op zaterdag 12 november net als vorig jaar bruin geschminkt. Daar verandert het debat dat gisteravond werd gevoerd in de Arnhemse gemeenteraad niets aan, zegt Bram van der Worp, voorzitter van stichting de Blide Incomst van Sinterniclaesz. Ook in de Veluwezoom zijn de pieten bruin.


De ‘Zwarte Pieten-discussie’ in Arnhem werd aangezwengeld door PvdA en GroenLinks. Aanleiding was het recente rapport van de Kinderombudsman, die onder meer constateert dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen problemen hebben met de zwarte handlanger van Sint Nicolaas.

Modernisering
Arnhem beweegt mee met de modernisering van het sinterklaasfeest, constateerde een meerderheid in de raad. GroenLinks gaat het echter niet snel genoeg. „Hoe lang gaat dit duren? In Arnhem zijn de Pieten nog gewoon zwart”, vindt fractieleider Cathelijne Bouwkamp. Van der Worp bestrijdt dat. „Onze Pieten zijn bruin, en dat is heel bewust. Veranderen gaat stukje bij beetje.”

Gesprek
Toch krijgt hij nog voor 12 november waarnemend burgemeester Boele Staal op de koffie. Die wil in gesprek met de organisatie van de Arnhemse intocht. Tot tevredenheid van PvdA-raadslid Marilyn A-Kum. „Ik ben heel blij met deze belofte.”

Lees het complete verhaal over de Pieten in De Gelderlander van dinsdag 18 oktober, editie Arnhem, of bekijk de e-paper.