Volledig scherm
© William Hoogteijling.

Slimme kinderen uit hele wereld naar Papendal voor olympiade

ARNHEM - Ruim driehonderd slimme koppen uit de hele wereld komen eind volgend jaar naar nationaal sportcentrum Papendal in Arnhem voor de International Junior Science Olympiad (IJSO), een internationale wedstrijd in exacte schoolvakken voor leerlingen tot en met 15 jaar.

Naast een drie dagen durendeolympiade is er een groot cultureel en scholenprogramma waar tal van middelbare scholen aan meedoen.

Voor het eerst
Het is voor het eerst dat de wedstrijd in Nederland wordt gehouden. De organisatie is in handen van de Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), scholenkoepel Quadraam, Stichting Leerplanontwikkeling Nederland (SLO) en uitgeverij Malmberg.Eerdere edities waren onder meer in Indonesië, Brazilië, Taiwan en Zuid-Korea. In december van dit jaar vindt de dertiende editie op Bali plaats.

Twee teams
Ieder land mag een team van zes leerlingen uit havo, vwo of gymnasium afvaardigen, Nederland mag als organisator twee teams laten deelnemen. Voorafgaand aan het evenement vindt in januari de Nationale Voorronde op de eigen school plaats.

De beste 48 leerlingen strijden in april om twaalf plekken voor deelname aan de IJSO. De winnaars kunnen dan de maanden daarna zich voorbereiden op de internationale wedstrijd in december.