Volledig scherm
De Betuweroute, met zicht op de locatie waar de terminal zou moeten komen. Rechts het buurtschap Reeth. © DG

Snel fonds tegen 'pijn' rond Reeth

ELST - Er komt met voorrang geld voor het Overbetuwse buurtschap Reeth maatregelen te kunnen nemen die de hinder van de geplande railcontainerterminal en windmolens moeten wegnemen. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de Overbetuwse gemeenteraadsvergadering, waarin de begroting werd vastgesteld.

De gemeente dreigde klem te komen zitten tussen toezeggingen aan de inwoners van Reeth versus de snelle economische ontwikkelingen. De Reethenaren was beloofd geen bouwbesluiten te nemen, zolang er geen gebiedsvisie ligt.

Windmolens
En die visie – waar in staat wat er de komende jaren allemaal gebouwd kan worden, welke hinder dat oplevert en wat daartegen gedaan kan worden – wordt pas begin volgend jaar verwacht. Terwijl met name Lidl zo snel mogelijk een positief besluit wil over de vier te bouwen windmolens op Park 15. Lidl wil het nieuwe distributiecentrum daar zo duurzaam mogelijk van energie voorzien.

Motie
Opmerkelijk was dat de oppositiepartijen BBO en GBO met een motie wethouder Jan van Baal een hart onder de riem wilden steken, door zo'n fonds naar voren te halen. Maar Van Baals eigen CDA-fractie steunde die motie niet.

Die wil jegens de inwoners van Reetheerst meer zekerheid.