Volledig scherm
Het Rijnwaalpad tussen Elst en Arnhem. © Rolf Hensel

Snelfietsroute RijnWaalpad wordt goed gebruikt

ARNHEM - Het RijnWaalpad tussen Arnhem en Nijmegen wordt goed gebruikt. De provincie Gelderland legde dit snelfietspad de afgelopen jaren fasegewijs aan en is nu blij met de aantallen fietsers die het pad gebruiken.

Volgens de provincie stijgt het aantal gebruikers nog steeds.

Drukte
In Nijmegen en op Arnhems grondgebied bestaat het RijnWaalpad vooral uit bestaande fietsroutes, die zijn verbeterd en opgewaardeerd. Dankzij de doortrekking winnen die fietsroutes aan populariteit.

Het minst drukke deel van het RijnWaalpad ligt bij Elst, mede doordat nogal wat fietsers van en naar Elst daar afhaken of aanhaken. Op een gemiddelde werkdag rijden daar – verdeeld over beide rijrichtingen – bijna 800 fietsers. Iets noordelijker, tussen Elst en Arnhem-Zuid, zijn dat er een kleine 1.100. Iets zuidelijker bij Ressen ongeveer 1.000.

Groei
Ten opzichte van 2015 is het aantal fietsers op dit Betuwse gedeelte grofweg verdubbeld. „Omdat het hele pad nog maar zo kort af is, denken we dat door gewenning de komende twee à drie jaar er opnieuw een groei van vele tientallen procenten in het gebruik zal zijn", aldus Sjors van Duren, adviseur Mobiliteit van de provincie Gelderland.

Enquête
Uit enquêtes onder 400 gebruikers blijkt dat één op de vijf een elektrische fiets heeft. Van deze groep heeft 70 procent de elektrische tweewieler specifiek aangeschaft om als forens te pendelen over het RijnWaalpad. Andere bijzondere cijfers: de helft rijdt het gehele pad tussen beiden steden.

Een laatste feit waar Van Duren erg content mee is: „De gedachte dat 's winters niemand fietst, is onzin. We hebben een peiling in de winter versus het voorjaar gedaan. Negen van de tien forenzen trapt in de kou gewoon door."