Volledig scherm
De productie van rumbonen in de fabriek van Lonka in Dieren. © Marc Pluim

Snoepfabriek Dieren te koop voor 1,6 miljoen

DIEREN - Snoepfabriek Lonka, voorheen Donkers, in Dieren staat te koop. Het gebouw moet circa 1,6 miljoen euro opbrengen. Huren kan ook, voor 185.000 euro per jaar.

Om kosten te besparen, heeft eigenaar Cloetta uit Zweden de productie naar het Slowaakse Levice verplaatst, waar de lonen lager liggen. Vrijdag 30 september was de laatste productiedag.

Teleurstellend
„We hebben een paar bedrijven in onze gemeente waar wij erg trots op zijn, zoals Gazelle Rijwielen. Donkers hoorde daar ook bij. Iedereen kent de rumbonen, ze liggen in supermarkten door heel Nederland. Dat zo'n bedrijf vertrekt naar het buitenland, is teleurstellend. Maar dat kun je als overheid niet tegenhouden", zegt wethouder Ronald Haverkamp.

Leegstand
Het terrein op de hoek van de Industrielaan en de Geitenbergweg heeft een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter. Circa 6.000 vierkante meter is bebouwd met bedrijfshallen. Haverkamp hoopt dat er snel een nieuwe eigenaar of huurder wordt gevonden, maar weet ook dat er in de omgeving al veel leegstaat. Zoals de oude zadelfabriek van Lepper aan de Kanaalweg. „Het pand van Donkers is groot en grenst aan een woonwijk. Het leent zich niet overal voor", aldus Haverkamp.

Leegstand is om diverse redenen niet wenselijk. Vandalisme en diefstal liggen op de loer. Zo werd er afgelopen vrijdagnacht nog ingebroken in het bijna lege fabriekspand. Een 28-jarige Doesburger die zich rond het pand ophield, werd aangehouden.

Sinassnippers
Donkers startte in 1933 in Amsterdam en verhuisde in 1955 naar de Industrielaan in Dieren. Het bedrijf, met voor de deur een in het oog springende klok, was een begrip in Dieren. Er werden vooral sinassnippers, rumbonen en gomballen geproduceerd en verpakt.

Volledig scherm
De oude Donkers fabriek.