Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander Ewijk - Winssen: het ontgassen van schepen op de Waal [OP DE FOTO: BOOT VAN DE WATERPOLITIE] © Paul Rapp

SP gaat actievoeren tegen gifboten in Gelderland

De SP Gelderland gaat een week lang proberen schippers te betrappen die giftige gassen lozen op de Gelderse rivieren. De Gelderlander onthulde onlangs dat dagelijks schepen illegaal benzeen laten ontsnappen uit hun luiken. De Socialistische Partij wil dat er iets aan gebeurt en gaat actie voeren.

Volledig scherm

Tijdens de actie 'Gifspot’ gaat de SP een week lang bivakkeren op de landtong bij Fort Pannerden. Daar waar de Rijn zich splitst in de Waal en het Pannerdens Kanaal. Doel is om schepen op heterdaad te betrappen. De partij roept omwonenden op om mee te doen en betrapte schepen door te geven aan een speciale Alarmlijn. 

De Gelderlander
onthulde een jaar geleden dat schippers regelmatig hun giftige lading lozen op de rivier. Dit zogenoemde ontgassen is door de provincie Gelderland verboden. 

De schippers doen dit omdat ze de luiken schoon moeten hebben voordat ze een nieuwe vracht in kunnen nemen. Eigenlijk moeten ze dan bij een speciale installatie de resten van de oude lading laten verwijderen, maar daarvoor moeten ze vaak fors omvaren. 

Aangezien dit tijd en dus geld kost laten veel schippers de lading ontsnappen terwijl ze aan het varen zijn. De Gelderlander ontdekte dat rederijen zelfs speciale instructies hebben waar schippers dit het beste kunnen doen. Uit recente metingen blijkt dat dagelijks een schip zijn lading loost op de Gelderse rivieren. 

Quote

We hebben al een keer proefge­draaid. Toen was een schip duidelijk ruikbaar

Carla Claassen, Fractievoorzitter SP Gelderland

‘Nadelige gevolgen voor mens en milieu’

Volledig scherm
SP voert actie tegen ontgassen © SP

Carla Claassen, fractievoorzitter SP Gelderland, is initiatiefnemer van de actie.  In een persbericht schrijft ze:  ‘Op onze Gelderse rivieren varen dagelijks tankschepen die al varend benzeen ontgassen. Deze giflozingen hebben nadelige gevolgen voor mens, milieu en natuur en moeten daarom stoppen. Met de actie ‘Gifspot’ vragen we de Nederlandse overheid om vaart te maken met het verbieden van lozen van gifgassen op de Gelderse rivieren.’

De SP’er denkt zelf te kunnen vaststellen dat schepen ontgassen. ,,We hebben al een keer proefgedraaid. Toen was een schip duidelijk ruikbaar. Dat was op een zondag dus wie weet wat je door de week tegen komt.”

De SP wil met deze actie druk zetten op de overheid en rederijen. Ze pleiten voor een landelijk verbod en goede handhaving zodat er geen giflozingen meer plaats vinden. Ook moeten er meer ontgasinstallaties komen.  ,,Sommige schepen varen een rondje door Nederland alleen om daar gratis te kunnen ontgassen! Dit moet zo snel mogelijk stoppen”, aldus Claassen.

Waar het ontgassen in veel andere Europese landen verboden is, is dat in Nederland niet zo. Er is weliswaar een provinciaal verbod maar een landelijk verbod wordt vermoedelijke pas volgend jaar ingevoerd. ,,De provincie doet alles wat in haar macht ligt maar het rijk wil wachten. Dat kan niet. Er moet sneller iets gebeuren”, zegt Claassen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo Fortuna SittardFOR
EINDE
1-3
VitesseVIT
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
3-1
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FC TwenteTWE
EINDE
0-0
FC GroningenGRO
away logo
home logo AZAZ
EINDE
1-3
Willem IIWIL
away logo