Volledig scherm
© Thinkstock

Speciale aandachtsmedewerkers voor ouderen

ARNHEM -Samen tv kijken, een gesprek voeren, een wandeling maken of een spelletje doen.Pleyade, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan ouderen in Arnhem, Elst en de Liemers, start nog dit jaar met zogenaamde 'zorggezellen.'

De komende twee jaar worden tientallen zorggezelleningezet. Zij schenken,naast de huidige bezetting van medewerkers en vrijwilligers, extra aandacht aan cliënten die wonen in Pleyade-locaties.

Geen vervanging
Uit onderzoek door Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat cliënten die verpleeghuiszorg krijgen, behoefte hebben aan meer aandacht. „Wij willen alle cliënten de aandacht geven die zij verdienen. Dat gaan we nu realiseren", zegt bestuurder Floor de Vroome. „Deze medewerkers zijn geen vervanging van de mensen in de zorgteams of de huidige vrijwilligersinzet", benadrukt De Vroome.

Iets extra's
De zorgteams uitbreiden, zodat alle medewerkers meer tijd hebben voor hun cliënten, is volgens een woordvoerder van Pleyade nu geen geschikte optie. „Cliënten krijgen de zorg die ze nodig hebben, daar hoeven wij niets aan te veranderen. Het is ook niet zo dat het huidige personeel nooit tijd heeft voor een praatje. We hebben de functie van zorggezel juist apart in het leven geroepen, zodat voor iedereen duidelijk is dat dit iets extra's is."

De Zorggezel wordt als eerste ingezet op de locaties Waalstaete in Arnhem, Thuvine in Duiven en Subenhara in Zevenaar.