Volledig scherm
© Thinkstock

Speciale kamer voor verwarde personen in Nijmegen

NIJMEGEN - GGZ-instelling Pro Persona heeft nu speciale kamer om bij een crisis verwarde personen te beoordelen.Zij komen niet meer terecht in de politiecel.

De reden is dat de crisisdienst van GGZ-instelling Pro Persona sinds kort in Nijmegen beschikt over een opvangkamer waarin ze kunnen worden beoordeeld en kan worden besloten of ze op een afdeling psychiatrie moeten worden opgenomen.

Langeberg
Die crisisbeoordelingskamer is ondergebracht in de Langeberg, een pand van Pro Persona aan de Nijmeegsebaan. Afgelopen zomer is proefgedraaid. Tot dan werden mensen die thuis of op straat door het lint gingen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar zaten ze vaak totdat de crisisdienst arriveerde zonder de juiste begeleiding uren vast.

Stoppen
Agenten brengen hen nu naar de Langeberg. Intussen wordt een sociaal-psychiatrische verpleegkundige van de crisisdienst gealarmeerd. Omwille van de veiligheid blijven agenten voorlopig bij het beoordelingsgesprek aanwezig.

Taxidienst
De politie heeft landelijk aangekondigd te stoppen met het vervoer van verwarde personen die niets strafbaars hebben gedaan. Momenteel worden alternatieven onderzocht. De politie blijft, ook in Nijmegen, in afwachting daarvan de taak van 'taxidienst' vervullen.

Meer over de speciale kamers in de Gelderlander van vrijdag 21 oktober, editie Nijmegen, of in de e-paper.