Volledig scherm
Bladafval op de Heyendaalseweg. foto Bert Beelen

Spekglad door vallend blad in Nijmegen

NIJMEGEN - De vele vallende bladeren van de bomen zorgen nog steeds elke dag voor onverwacht spekgladde wegen en fietspaden in Nijmegen.

Om de bladeren sneller op te kunnen ruimen, moet volgens reinigingsdienst Dar de vorst eerst doorzetten. Pas dan vallen de bladeren meer tegelijk van de bomen naar beneden.

Meer tegelijk
„Als het langer achter elkaar vriest, laat het blad sneller los en valt er dus nog veel meer blad tegelijk van de bomen dan nu het geval is. Het is dan voor ons veel makkelijker bij te houden, omdat het blad meer in grote hoeveelheden valt. Bij een grote schoonmaak zijn de meeste bladeren dan ook in één keer weg", zegt woordvoerster Michelle Stuiver van Dar.

Geleidelijk
Het is volgens Stuiver momenteel nog niet zo koud, dat alle bladeren snel loslaten van de bomen. "Er valt wel heel veel, maar dat gaat nogal geleidelijk. Dat maakt het lastig alles bij te houden en zorgt ervoor dat we iedere dag opnieuw weer flink moeten uitrukken. Als het extreem koud is en lang achter elkaar vriest, kunnen we het beter in een keer schoon krijgen."

Maatregelen
Al sinds vorige week heeft Dar extra maatregelen genomen tegen de gladheid. Zo zet de Dar meer bladblazers en veegmachines in, vooral op plekken als kruispunten en fietspaden waar de verkeersveiligheid in gevaar kan komen. De gemeente roept inwoners van Nijmegen op de reinigingsdienst te helpen. Dat kan door waar mogelijk ook zelf stoepen te vegen.