Steeds meer mensen uit de Randstad verhuizen naar Gelderland

ARNHEM - Een groeiend aantal mensen verhuist uit de Randstad naar Gelderland. Dat constateren de provincie Gelderland en het Rijk op basis van een eerste verkenning. Vooral huizen in Arnhem, Apeldoorn, Ede en Zutphen mogen zich in een toenemende populariteit van woningzoekenden uit het westen verheugen. Het risico bestaat dat de woningprijzen in de steden verder worden opgedreven. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken wat de consequenties zijn van deze trend, en bekijkt of die zich in heel Oost-Nederland voordoet en gaat voordoen.  

Dat gebeurt op verzoek van de provincie Gelderland. Provinciale ambtenaren signaleerden de tendens op basis van onderzoek en gesprekken met betrokkenen. De belangrijkste vraag is of Gelderland een overloopgebied van de Randstad gaat worden. 

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen dat tussen 2014 en 2017 het aantal vestigingen in Arnhem uit de regio Amsterdam steeg van 312 naar 408 en uit de regio Utrecht van 517 tot 695. In Ede groeide het aantal nieuwkomers uit de regio Utrecht van 1027 naar 1269 en uit Amsterdam van 198 naar 234.

Arnhem populair

Arnhemse makelaars signaleren ook dat hun stad populairder wordt bij Amsterdammers en Utrechters: dit jaar is een op de twintig huizen naar een koper uit een van die steden gegaan, twee keer zoveel als vier jaar geleden.

In het onderzoek van het ministerie is een belangrijke vraag of de Gelderse steden vooral populair zijn bij werkende mensen voor wie de woningprijzen in de Randstad onbetaalbaar zijn geworden. Of dat het gaat om gepensioneerden die op hun oude dag de hectiek van de Randstad inruilen voor een rustiger levensavond.

Forenzen

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Joris Buijs / PVE

Uit de verkenning ontstaat het eerste beeld, omdat vooral steden met goede weg- en spoorverbindingen aan populariteit winnen. Dat lijkt erop te wijzen dat het gaat om mensen die voor hun werk heen en weer gaan reizen naar het westen. De provinciale ambtenaren zien in een eerste analyse geen sterke groei van het aantal westerlingen dat neerstrijkt in woonboerderijen op  het platteland.   

Uit het onderzoek van het ministerie moet duidelijk worden wat Gelderland in de komende jaren te wachten staat. Mogelijk is de consequentie dat in de Gelderse steden meer huizen gebouwd moeten worden. Ook kan een groei van het aantal pendelaars tussen Gelderland en de Randstad zorgen voor grotere drukte op de wegen en in de treinen en bussen, en zijn daar ook extra maatregelen nodig. Het onderzoek moet volgend jaar afgerond zijn. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo Real MadridRMA
EINDE
1-2
Manchester CityMCI
away logo
home logo Olympique LyonLYO
EINDE
1-0
JuventusJUV
away logo