Volledig scherm
De Lindenberghaven © Bert Beelen

Steigers Lindenberghaven 'gammel' na renovatie van 1,2 miljoen

NIJMEGEN - Steigers bij de Lindenberghaven in Nijmegen hebben momenteel meer weg van een gammele hangbrug dan van stevig verankerde loopplanken.

De haven vlak voor het Holland Casino moet opnieuw onder het mes, nadat dezeonlangs voor 1,2 miljoen is vernieuwd.

Openluchtmuseum
De verbouwing had als doelom de toegang voor historische schepen mogelijk te maken en om mooie aanlegplekken te creëren. Hier zou dan een soortopenluchtmuseum komenvoor oudere boten 'met museumwaarde'.

De verplaatste steigers waar deze boten af horen temeren, liggen echter schots en scheef. Om de loop naar de boten te kunnen blijven garanderen, heeft de gemeente drijfbuizen onder de aanlegplanken moeten loskoppelen.

Laagwater
Oorzaak van de chaos is volgens de gemeentewoordvoerster niet het huidige lage water. „Bij het baggeren om ruimte te maken voor de haven, is het talud langs de Waalkade verzakt. Daardoor vallen de steigers, die deels leunen op het talud, eerder droog dan we hadden gedacht."

Henk-Jan Pool van woonboot Bon_Vivant baalt. „Het is gemiddeld 20 dagen per jaar laagwater zoals nu. Je moet er niet aan denken dat we hier zo vaak deze problemen hebben."

Constructiefouten
Niet het verzakte talud, maar constructiefouten zijn volgens Martin de Kleijn van woonboot Christina de oorzaak van de scheve steiger. „Dit had voorkomen kunnen worden door de steiger meer naar het midden van de haven te leggen." Gevolg van die aanpak zou volgens hem zijn dat dan de lange boten van Leon Berkers, organisator van het drukbezochte De Kaaij-evenement in de zomer, een kwartslag hadden moeten draaien.

De gemeente ontkent dat. Volgens een woordvoerster beraadt de gemeente zich op de huidige situatie.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo