Volledig scherm
Een man beoordeelt de echtheid van een 50-eurobiljet. © ANP

Stel uren in de cel na aankoop wasmachine

DOETINCHEM/ TOLDIJK - De aankoop van een wasmachine heeft voor een stel van 22 uit Toldijk en Doetinchem woensdag geleid tot een urenlang verblijf in de cel.

De jongen uit Toldijk wilde die morgen het apparaat afrekenen in de Media Markt in Doetinchem, maar gebruikte daarbij vier valse briefjes van 50 euro. Gekregen van een man die enkele weken eerder de Golf IV van hem had gekocht voor 1.700 euro, betaald in 34 briefjes van 50 euro.

'Niets mis'
Woensdag bleken in totaal acht van die biljetten vals. Een onaangename verrassing voor het stel, dat gaat samenwonen in Doetinchem en in de dagen ervoor met het geld al verschillende aankopen had gedaan voor hun nieuwe huis. „Toen was er steeds niets mis", vertelt de Toldijker.

Behandeld als criminelen
Woensdag wel: het stel werd rond 12.00 uur in de cel gezet voor betalen met vals geld en mocht daar pas rond 17.00 uur weer uit. Met een lege maag, en 400 euro armer. „We zijn behandeld als criminelen, terwijl we onschuldig zijn", zegt de Doetinchemse. Het stel voelt zich opgelicht.

Aangifte
Maandag gaat de Toldijker aangifte doen, want het geld wil hij terug. „Ik hoop dat de politie de dader pakt, zodat ik in ieder geval nog wat van mijn centen terug zie."

De politie onderzoekt intussen wie heeft betaald met het valse geld en wat de precieze herkomst is van de biljetten.

Het volledige verhaal met het stel is te lezen in De Gelderlander van vrijdag 28 oktober, als e-paper te lezen via krant.gelderlander.nl