Storm Dennis: opruimen bomen Spijk te gevaarlijk, half dak weggerukt in Landhorst en truck gekanteld

FOTOSERIE | VIDEONIJMEGEN - Dat storm Dennis als opvolger van voorganger Ciara minder heftig zou zijn, was voorspeld. Maar de storm was evengoed sterk genoeg om te zorgen voor veel schade. Van te voren waren carnavalsoptochten, voetbalwedstrijden en andere evenementen al afgelast.

Aan het einde van de middag nam het aantal meldingen van schade aan daken en omvallende bomen of afgewaaide takken toe. Bij de brandweer kwamen tientallen meldingen binnen.

Zo raakten in Arnhem, Opheusden en Doetinchem golfplaten los en vielen in Varsseveld ijzeren platen naar beneden. Bij Nijmegen is de afrit van de A15 gesloten

Quote

Er zijn extra centralis­ten opgeroepen om de meldingen te kunnen verwerken

Hectisch

Een woordvoerder van Brandweer Gelderland-Midden laat weten dat de brandweer omstreeks 19:15 een kleine 35 meldingen te verwerken heeft gehad. ,,Het gaat dan met name om omgevallen bomen en losgewaaide beplating,” aldus de zegsman. ,,Het is druk, maar minder hectisch als tijdens de storm vorige week.”

Bij de brandweer in Gelderland-Zuid is het ondertussen ‘hectisch’, zo laat woordvoerder Theo Bronts weten. ,,We hebben inmiddels enkele tientallen meldingen verwerkt. Er zijn extra centralisten opgeroepen om de meldingen te kunnen verwerken. Het gaat met name om omgevallen bomen en schade aan huizen, zoals kapotte daken.”

Geen 112 bellen

De woordvoerder roept nadrukkelijk op geen 112 te bellen voor situaties die niet levensbedreigend zijn. ,,Alleen als er sprake is van levensgevaar moeten burgers 112 bellen,” aldus Bronts.

,,Voor situaties die niet acuut zijn, zoals een boom op de weg, vragen we mensen het reguliere nummer te bellen.”

Vrachtwagen gekanteld

Op de A326 ter hoogte van Bijsterhuizen liet de storm een vrachtwagen kantelen. De chauffeur kwam met de schrik vrij. De weg was zondagavond rond 23.30 uur nog afgesloten vanwege de bergingswerkzaamheden. De weg is inmiddels vrij.

Aan de Boekelsebaan in Landhorst is een deel van het dak weggerukt door storm Dennis.
Volledig scherm
Aan de Boekelsebaan in Landhorst is een deel van het dak weggerukt door storm Dennis. © SK-Media

Half dak weg

Aan de Boekelsebaan in Landhorst is een deel van een dak weggerukt door storm Dennis. Ook delen van de gevel kwamen naar beneden. De brandweer is aanwezig om de bewoners hulp te bieden.

De brandweer vindt het te gevaarlijk om zes omgewaaide bomen op te ruimen. Daardoor is de Dijkhoevestraat in Spijk afgesloten.
Volledig scherm
De brandweer vindt het te gevaarlijk om zes omgewaaide bomen op te ruimen. Daardoor is de Dijkhoevestraat in Spijk afgesloten. © Eastview media

Te gevaarlijk voor brandweer

Op de Dijkhoevestraat in Spijk (bij Zevenaar) liggen zes bomen over de weg. Brandweerlieden vind het niet veilig de bomen daar weg te halen. Daarom is de weg afgesloten.

Brandweerlieden vrezen dat andere bomen langs de weg ook omgaan. Daarnaast hangen losse takken in de bomen die tot nu toe de storm wel wisten te trotseren. Het zou gaan om een ‘oeroude bomenlaan’.

Op de hoek van de Havenstraat en de Hogeweide in Doetinchem is een bord op een auto gevallen.
Volledig scherm
Op de hoek van de Havenstraat en de Hogeweide in Doetinchem is een bord op een auto gevallen. © RonVMedia

Bord op auto

De brandweer is uitgerukt voor een verhuurbord dat was omgevallen op de hoek van de Havenstraat en de Hogeweide in Doetinchem. Het bord bezweek onder de windstoten van storm Dennis.

In zijn val beschadigde hij ook een geparkeerde auto. De brandweer kon weinig doen en is teruggegaan naar de kazerne. Wel is de politie gewaarschuwd zodat de eigenaar van de auto op de hoogte kan worden gesteld. 

De brandweer verwijderd een boom en lantaarnpaal op het fietspad van de Parallelweg in Duiven.
Volledig scherm
De brandweer verwijderd een boom en lantaarnpaal op het fietspad van de Parallelweg in Duiven. © Persbureau Heitink

Boom velt lantaarnpaal

In Duiven heeft een boom een lantaarnpaal meegenomen in zijn val. De boom langs de Parallelweg in Duiven viel op het fietspad. De brandweer maakt de weg weer vrij voor de tweewielers.

Op de Spoorstraat in Varsseveld is een boom op een stroomverdeelstation gevallen.
Volledig scherm
Op de Spoorstraat in Varsseveld is een boom op een stroomverdeelstation gevallen. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

Boom op stroomverdeelstation

In Varsseveld is een boom aan de Spoorstraat op een stroomverdeelstation gevallen. De brandweer heeft de boom aan stukken gezaagd en verwijderd. Of het stroomhuisje schade opliep, is niet bekend.

Agenten en buurtbewoners ontfermen zich over een boom op de Looiseweg in Gennep.
Volledig scherm
Agenten en buurtbewoners ontfermen zich over een boom op de Looiseweg in Gennep. © SK-Media

Agenten en buurtbewoners zagen

Op de Looiseweg in Gennep hebben de politie en buurtbewoners de handen ineen geslagen. In de stromende regen zagen ze een boom in stukken. Het is wachten op de brandweer die ook is gealarmeerd.

Een boom is gevallen op de Heimanslaan in Wageningen.
Volledig scherm
Een boom is gevallen op de Heimanslaan in Wageningen. © AS Media

Boom over weg Wageningen

In Wageningen is een boom over de Heimanslaan gevallen. In zijn val heeft de boom ook een deel van een hek meegesleept. De brandweer is uitgerukt om de weg vrij te maken.

In Velp was bij de kruising van de Alexanderstraat en de Zuider Parallelweg enige tijd een spoorwegovergang afgesloten. Een tak was afgebroken en moest worden opgeruimd door de brandweer.
Volledig scherm
In Velp was bij de kruising van de Alexanderstraat en de Zuider Parallelweg enige tijd een spoorwegovergang afgesloten. Een tak was afgebroken en moest worden opgeruimd door de brandweer. © Persbureau Heitink

Spoorwegovergang Velp afgesloten

In Velp was bij de kruising van de Alexanderstraat en de Zuider Parallelweg enige tijd de spoorwegovergang afgesloten. Een tak was afgebroken en moest worden opgeruimd door de brandweer.

Een deel van Wadenoijen zit zonder water. Een boom aan de Bommelweg in Wadenoijen is door storm Dennis om gaan hellen en de wortels beschadigden daardoor een waterleiding.
Volledig scherm
Een deel van Wadenoijen zit zonder water. Een boom aan de Bommelweg in Wadenoijen is door storm Dennis om gaan hellen en de wortels beschadigden daardoor een waterleiding. © Persbureau Heitink

Waterleiding gesprongen in Wadenoijen

Een deel van Wadenoijen zit zonder water. De wortels van een boom hebben een waterleiding beschadigd. De brandweer van Geldermalsen heeft de boom aan de Bommelweg in Wadenoijen vanuit een hoogwerker in stukken gezaagd.

De grote boom dreigde door de harde wind om te vallen. De boom is van boven naar beneden aan stukken gezaagd.

In het Gelderse Afferden viel een boom op een rijdende auto door storm Dennis.
Volledig scherm
In het Gelderse Afferden viel een boom op een rijdende auto door storm Dennis. © 112 Nieuwsgroep

Boom op rijdende auto

In Afferden is zondagavond een boom op de neus van een rijdende auto gevallen. De bestuurder kwam met de schrik vrij. De auto is total-loss.

Het ongeluk op de Koningstraat gebeurde iets na 18.00 uur. De brandweer zaagt de boom in stukken. 

De brandweer zet een plaat vast op het dak van restaurant De Hebbert aan de Jan van Schaffelaarstraat in Barneveld.
Volledig scherm
De brandweer zet een plaat vast op het dak van restaurant De Hebbert aan de Jan van Schaffelaarstraat in Barneveld. © W Harthoorn

Dakplaat los Barneveld 

Bij restaurant De Hebbert aan de Jan van Schaffelaarstraat in Barneveld hebben brandweerlieden zondagmiddag een dakplaat vastgezet die was losgekomen door de wind. Daarvoor is een hoogwerker gebruikt. 

De brandweer is zondag uitgerukt vanwege stormschade aan de Boterstraat in Varsseveld. Bij een oude zuivelfabriek hing een afzuiginstallatie los. Een paar ijzeren platen waren al naar beneden gewaaid.
Volledig scherm
De brandweer is zondag uitgerukt vanwege stormschade aan de Boterstraat in Varsseveld. Bij een oude zuivelfabriek hing een afzuiginstallatie los. Een paar ijzeren platen waren al naar beneden gewaaid. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

IJzeren platen waaien naar beneden

In Varsseveld zijn een aantal ijzeren platen van een afzuiginstallatie naar beneden gewaaid. De brandweer is zondag rond 16.40 uur gealarmeerd vanwege de schade aan de installatie van een oude zuivelfabriek aan de Boterstraat.

Brandweerlieden zijn druk bezig om de afzuiginstallatie van de muur te halen.

De brandweer is zondagmiddag rond 17.00 uur uitgerukt voor stormschade op het Kerkpad in Horssen.
Volledig scherm
De brandweer is zondagmiddag rond 17.00 uur uitgerukt voor stormschade op het Kerkpad in Horssen. © 112 Nieuwsgroep
Het KNMI heeft voor het grootste deel van Nederland code geel afgekondigd.
Volledig scherm
Het KNMI heeft voor het grootste deel van Nederland code geel afgekondigd. © KNMI

Vallende tak Horssen

De brandweer is zondagmiddag rond 17.00 uur uitgerukt voor stormschade op het Kerkpad in Horssen. Een grote tak was losgewaaid van een boom en blokkeerde daar de rijbaan. 

De brandweer van Boxmeer in actie.
Volledig scherm
De brandweer van Boxmeer in actie. © SK-Media

Stormschade Boxmeer

In Boxmeer moest de brandweer zondagochtend naar een stormschade aan de Hohenzollern. Daar bleek een schoorsteen los te hangen en waren flink wat dakpannen losgeraakt. Maar die schade was niet door Dennis maar door voorgangster Ciara veroorzaakt. 

 De brandweer werd nu pas bij ingeschakeld omdat er gevaar dreigde.  De brandweer heeft waar mogelijk de pannen teruggelegd en het dak beveiligd.

Dreigende tak in Ede

Aan de Amsterdamseweg in Ede is de brandweer zondagmiddag in actie gekomen om een gevaarlijk los hangende tak uit een boom te verwijderen. De brandweer sloot tijdelijk de weg af, zaagde de tak uit de boom en maakte er brandhout. 

De brandweer maakt brandhout van de gevaarlijke tak in Ede.
Volledig scherm
De brandweer maakt brandhout van de gevaarlijke tak in Ede. © AS Media

Boom valt over fietspad

Een grote boom is zondagochtend over het fietspad aan de Grote Beer in Veenendaal gevallen. Die boom zorgde zo voor veel overlast. De brandweer heeft met behulp van een hoogwerker het loszittende deel van de boom verwijderd. Het fietspad is na het opruimen van de boom weer vrijgegeven.

Op diverse plaatsen in de regio Utrecht ondervinden mensen vandaag overlast van storm Dennis die over het land gaat. De meldingen die de brandweer binnenkrijgt gaan voornamelijk over loshangende takken. Vooralsnog zijn er geen grote incidenten geweest.

Het fietspad kon na de opruimactie weer vrijgegeven worden in Veenendaal.
Volledig scherm
Het fietspad kon na de opruimactie weer vrijgegeven worden in Veenendaal. © AS Media

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) spreekt van een rustige dag. ,,We hebben vijf meldingen van stormschade binnengekregen. Het valt dus best mee vandaag. Maar wij staan paraat, je weet niet wat de dag nog gaat brengen”, zegt een woordvoerder van de VRU.

Boom op Stationsweg Hedel

Een flinke windstoot werd een boom aan de Stationsweg in Hedel rond 13.50 uur zondagmiddag fataal. Storm Dennis brak de boom die op de weg belandde en door de brandweer moest worden verwijderd.

Stationsweg Hedel
Volledig scherm
Stationsweg Hedel © AS Media

Te gevaarlijk in Lienden

Om gevaar te voorkomen heeft de brandweer in Lienden langs de Groenestraat een boom omgezaagd. Het risico bestond dat de boom zou omvallen en daarbij het wegdek en in de grond liggende kabels zou beschadigen. Daarom werd de boom gericht afgezaagd. 

De boom ligt plat in Lienden.
Volledig scherm
De boom ligt plat in Lienden. © Marco van Deick/Persbureau Heitink