Storm zorgt voor schade aan auto’s en huizen in de regio, tornado treft Rheden

video | updateARNHEM - De storm en het onweer heeft dinsdagavond op veel plaatsen voor overlast gezorgd. Bomen waaiden om, gasleidingen werden kapot getrokken en auto's zijn total loss verklaard. Het dorp Rheden werd zelfs getroffen door een ‘tornado’, die ook huis hield op de Veluwe.  

Volledig scherm
Omgevallen bomen zorgden voor een ravage op De Del in Rheden. © Eigen foto

Het noodweer trok gisteravond tussen 21.30 en 23.30 over de regio. Tussen 21.00 uur en vanochtend 09.00 uur kwamen er in heel Nederland 698 oproepen van stormschade binnen voor de hulpdiensten, waarvan 294 uit Gelderland.

De schade wordt de volgende ochtend pas echt duidelijk. In Rheden, even ten noordoosten van Arnhem op de Veluwezoom, is een gebied van 25 tot 30 meter breed zwaar getroffen. Er zijn meer dan 100 schademeldingen gedaan. Veel auto's en woningen zijn beschadigd, maar volgens de gemeente raakte niemand gewond.

De Europalaan is afgesloten door de brandweer. Hier waaide een aantal dakkapellen van huizen en daken van garages. Daarin is mogelijk asbest verwerkt en dat is de reden van de afsluiting.

Bewoners nemen dinsdagochtend geschrokken de schade op. De straten in de omgeving van de Europalaan en de Mauritiusstraat liggen bezaaid met omgewaaide takken en bomen. Die zijn deels al door de brandweer in stukken gezaagd. 

De toegangswegen naar de Posbank zijn afgesloten.

Volledig scherm
De ravage in de Europalaan in Rheden na de storm. © DG

Volgens een bewoner duurde het noodweer enkele minuten. ,,Eerst denk je, het valt wel mee. En je gaat slapen. Maar nu zie je pas echt wat voor drama het is.’’

Een ander: ,,Het huis stond te trillen, je weet niet wat er gebeurt.’’

Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden zegt dat vanochtend pas duidelijk wordt wat de echte schade is. ,,Ik ben geen expert, maar we kunnen vaststellen dat er een forse wind over met name het dorp Rheden is gegaan.’’ 

Reinout van den Born van MeteoGroup in Wageningen bevestigt de lezing van de bewoners. De tornado is volgens hem onstaan in Rheden, waarna die wellicht tot tien kilometer ver de Veluwe over is geraasd.

Van den Born: ,,We zien een spoor van 450 tot 500 meter breed waarin de toppen uit de bomen zijn gedraaid. Ze liggen alle kanten op.”

Dat alles kriskras door elkaar ligt, tekent het werk van een tornado. In Rheden, waar ook veel schade is, was sprake van een valwind. 

Auto’s beschadigd

Volledig scherm
Bij de Maria ten Hemelopneming kerk in De Steeg viel een boom op het dak. In de rest van het dorp lijkt er geen schade te zijn. © Bart-Jan Kapteijn

De felle storm  heeft ook voor veel schade in het enkele kilometers verderop gelegen Dieren gezorgd. Meerdere auto’s raakten zwaar beschadigd door omgevallen bomen, zeker vier wagens moeten worden weggesleept.

Meer dan tien bomen waaiden om aan de Meidoornlaan, Beverodelaan, Kamerlingh Onneslaanen en op de Imboslaan.

Volledig scherm
Een man praat in Rheden met zijn buurman. Op het dak is de schade van de storm duidelijk zichtbaar. © Roland Heitink/Persbureau Heitink
Volledig scherm
Veel schade in Bocholt © Sven Betz / dpa

Ook in Bocholt, net over de grens bij Aalten, woedde volgens de stadswoordvoerder ‘een kleine windhoos’. De Rheinische Post meldt dat er in totaal negen huizen zijn beschadigd en ongeveer 100 bomen ontworteld. Ook is er volgens de krant één persoon lichtgewond geraakt. Op sociale media circuleren beelden van de schade, waarop omgewaaide auto’s zijn te zien.

Woning zwaar getroffen

Een woning aan de Winkelsteegseweg in Nijmegen raakte zwaar beschadigd door een omgewaaide boom.

Volledig scherm
Een woning aan de Winkelsteegseweg in Nijmegen raakte zwaarbeschadigd door een omgewaaide boom. © Davy Derksen

Timelapse storm over Waalkade

Fotograaf Paul Rapp maakte een timelapse van hoe de storm over de Waalkade in Nijmegen trok.

Gasleiding kapot getrokken bij school

In Huissen waaiden aan het Ot en Sienpad dinsdagavond drie grote bomen om. Daarbij werd een hoofdgasleiding kapot getrokken. Een bedrijf heeft de bomen verzaagd zodat de lessen vandaag gewoon door kunnen gaan.Netbeheerder Liander zal de gasleiding vervangen.

Volledig scherm
De kluit van de boom trok de gele gasleiding kapot aan het Ot en Sienpad in Huissen. © Jeffrey Slendebroek/Persbureau Heitink

Netten over de weg

In de omgeving van de Ressensestraat in Bemmel waaiden meerdere bomen om. Ook kwamen de netten van een kersenboomgaard terecht in de bomen over een weg. De brandweer heeft de netten grotendeels opgeruimd en de weg en het fietspad vrijgemaakt.

Volledig scherm
Netten van de kersenbomen waaiden in de bomen langs de weg. © Dylan Jünemann/Persbureau Heitink

Berk valt om op de Berkenlaan in Silvolde

Een berkenboom viel dinsdagavond net voor de kruising Berkenkaan/Munstermanstraat dwars over de weg op de Berkenkaan in Silvolde. Niemand raakte gewond. De brandweer heeft de weg vrijgemaakt.

Auto tegen boom

Een automobilist week woensdagochtend op de Oude Waag in Beesd uit voor een boom die voor een groot gedeelte over de weg lag. Hierbij raakte de auto een andere boom aan de linkerkant van de weg. De bestuurder is door het ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefde niet in het ziekenhuis te worden behandeld. De brandweer heeft de boom aan stukken gezaagd.

Volledig scherm
De automobilist week uit voor een omgewaaide boom en botste tegen een andere boom. © Marco van Deick/Persbureau Heitink

Grote boom geveld door storm

Op de Weurtseweg in Nijmegen werd een grote boom geveld door de storm. De brandweer heeft de weg vrijgemaakt. Voor zo ver bekend raakte niemand gewond.

Volledig scherm
Weurtseweg Nijmegen © De Gelderlander
Volledig scherm
Weurtseweg Nijmegen © De Gelderlander

Boom op inrit bedrijvencomplex

In Maasland waren het vooral omgewaaide bomen die de brandweer bezighielden. Op de Heijenseweg in Gennep is een boom afgebroken en over een inrit van een nabijgelegen bedrijvencomplex gevallen. De gemeente heeft met een loader de inrit vrij gemaakt zodat werknemers ‘s morgens de parkeerplaats kunnen bereiken. De rest word bij daglicht opgeruimd.

Volledig scherm
De inrit van het bedrijvencomplex in Gennep wordt vrijgemaakt. © SK-Media
Volledig scherm
De stormschade aan woningen in Rheden is bij daglicht goed zichtbaar. © Roland Heitink/Persbureau Heitink
Volledig scherm
Auto's in Dieren raakten zwaarbeschadigd. © Melvin/Persbureau Heitink
Volledig scherm
De stormschade aan woningen in Rheden is bij daglicht goed zichtbaar. © Roland Heitink/Persbureau Heitink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.