Volledig scherm
De Forz Factory op de Zweekhorst. © DG

Straten krijgen stoep van restafval dankzij Forz Factory

ZEVENAAR - Straten die geflankeerd worden door stoepen gemaakt vanafval uit de grijze container.Het kan dankzij de Forz Factory op de Zweekhorst in Zevenaar, waar de eerste fabriek staat die grondstoffen voor beton produceert.

Een deel van het huishoudelijk afval belandt in de grijze container. Dit wordt verbrand bij de vuilverbrandingsinstallatie.

Vervanging
Daarmee houdt de afvalscheiding niet op. Sinds kort kan de rest van het restafval – de bodemassen – worden verwerkt tot grondstof voor beton. Dat gebeurt op de Zweekhorst in Zevenaar.„We vervangen op die manier een deel van het zand en grind dat normaal gesproken wordt gebruikt als basis voor beton", zegt Paul Dijkman, directeur van Van Gansewinkel Minerals, het bedrijf dat de Forz Factory ontwikkelde.

Bodemassen
De opvallend blauw-geel gekleurde 'factory' kan 200.000 ton bodemassen per jaar verwerken tot 'Forz', zoals Van Gansewinkel Minerals de nieuwe grondstof voor beton heeft genoemd. „Gemiddeld gooit iemand per jaar ruim 200 kilo restafval in de grijze container. Daarvan blijft na verbranding 50 kilo over in de vorm van bodemassen", schetst Dijkman.

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander van zaterdag 15 oktober, editie Liemers, of in onze e-paper.

Volledig scherm
IJzer uit bodemassen. © DG
Volledig scherm
Paul Dijkman van Van Gansewinkel Minerals. © DG