Volledig scherm
De dag van de doop. Quaco gaat naar de (nog altijd bestaande) kerk van Rozendaal. © Ineke Mok en Eric Heuvel

Stripverhaal over een in Rozendaal gedoopte slaaf

ROZENDAAL - In de kerk van Rozendaal is op 13 november 1785 een voormalige Surinaamse slaaf gedoopt.Zijn leven is door Ineke Mok en Eric Heuvel beschreven in stripvorm.

Deze in Afrika geboren Quaco, die vanwege zijn komst naar Nederland een vrij man was geworden, werd op het kasteel 'swarte Willem' genoemd. Hij was in dienst bij Eusebia Jacoba de Rode van Heeckeren, de barones van Rosendael.

Reisverslag
Quaco's bijzondere verhaal isopgediept door Ineke Mok, eigenaresse van Cultuursporen, het bureau voor interculturele en educatieve projecten in Haarlem. Samen met striptekenaar Eric Heuvel heeft zij over het leven van Quaco een stripverhaal gemaakt. „Ik ben op het spoor van Quacogezet door het reisverslag van legerkapitein John Gabriel Stedman", vertelt Mok.

Quaco, die omstreeks 1770 als kind in Afrika was ontvoerd door slavenhandelaren, was Stedmans futuboi (loopjongen) in Suriname. Hij begeleidde hem op zijn strafexpeditie tegen revolterende slaven. In 1777 werd hij door zijn baas in livrei gestoken, meegenomen naar Den Haag en overgedaan aan de barones van Rosendael, de echtgenote van Assueer Jan Torck van Rosendael.