Volledig scherm
Een balletjespistool. © Politie

Student komt met schrik vrij in zaak over balletjespistool

NIJMEGEN - Een derdejaars student geneeskunde die in februari dit jaar voor zijn woning in Nijmegen stond met een balletjespistool, hoeft zijn boete niet te betalen.

De jongen kreeg de bewuste dag van de politie te horen:'Handen omhoog en laat dat wapen vallen!'Agenten hadden namelijk de indruk dat hij het wapen net had doorgeladen en ermee op de woning richtte.

Huisgenoot
Volgens de medicus-in-spé was daar geen sprake van: het pistool was van een huisgenoot, hij had het bekeken en was er min of meer zonder erbij na te denken mee naar buiten gelopen, zo vertelde hijde politierechter donderdag.

Bewijsmateriaal
Tijdens de rechtszaakbleek dat de Walther PPQ door de politie was vernietigd. 'Bewijsmateriaal vernietigd', vond de advocaat, die bovendien op internet veel vergelijkbare pistolen had gevonden die als speelgoed gezien worden.

Speelgoedpistolen
Speelgoedpistolen - waarvan duidelijk is dat ze gemaakt zijn voor jongeren tot 14 jaar - zijn toegestaan: pistolen die zo echt lijken dat je ermee kunt dreigen niet. „Was dit een speelgoedpistool of niet?", zo vroeg de raadsman.

Regel
Inde tenlastelegging ontbrak een aanvullend regeltje - 'die zodanig op een wapen lijken dat ze voor bedreiging geschikt zijn'.Daarom ontsloeg de rechter de student van rechtsvervolging.

Meer in De Gelderlander van vrijdag 21 september, editie Nijmegen, of in de e-paper.