Volledig scherm
Een verpleegkundige van het Medisch Service Centrum van Sensire legt contact met een copd-patiënt. (Foto Sensire)

Succesvolle COPD-proef krijgt in 2017 geld van Menzis (video)

DOETINCHEM - Een proef met zorg op afstand voor COPD-patiënten in de Achterhoek is zeer succesvol verlopen.Hun bezoek aan de spoedeisende hulp is met 26 procent gedaald. Ziekenhuisopname ging zelfs 28 procent omlaag. Vanwege het succes heeft zorgverzekeraar Menzis besloten demethode vanaf 2017 te financieren.

Deze methode, COPD inBeeld, is in 2010 opgezet door het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en thuiszorgorganisatie Sensire. Tot dusverre betaalden zij deze innovatieve vorm van zorg op afstand zelf.

Via de iPad
Dankzij de methode kan de gezondheidstoestand van patiënten met de longziekte COPD beter in de gaten worden gehouden. Twee keer per week meten ze thuis zelf hun waarden en voeren die in op een app op de iPad. Dat is voor de patiënten veel minder belastend dan de vroegere controlebezoeken aan het ziekenhuis.

Contact met patiënt
Zodra de app afwijkende waarden registreert, neemt een verpleegkundige contact op met de patiënt. Dit vroegtijdig signaleren kan ertoe leiden dat een longaanval kan worden voorkomen of minder heftig verloopt. Bezoek aan het ziekenhuis vindt alleen nog plaats als dat echt nodig is. Dat bespaart kosten en is prettiger voor de patiënt.

Bekijk hier een video met uitleg over de methode.

Volledig scherm
Een copd-patiënt voert zijn meetgegevens in op de app op de iPad. (Foto Sensire)
Sensire en Slingeland zetten Beeldzorg breed in. Onder meer voor de begeleiding van mensen met de chronische ziekte COPD. Via de ThuismeetApp en BeeldbelApp van FocusCura voelt Dhr. Bremer zich veel veiliger en rustiger thuis. De video is gemaakt door Sensire en Slingeland.