Tankers lozen elke dag illegaal kankerverwekkend gas vanaf de Waal

NIJMEGEN - Benzeentankers lozen stiekem extreme hoeveelheden kankerverwekkend gas terwijl ze over de Waal en de Rijn in Gelderland varen. Jaarlijks gebeurt dit honderden keren. Deskundigen maken zich grote zorgen om de volksgezondheid.

Schippers steken vanuit Duitsland massaal de grens bij Lobith over om hier hun giftige gassen te lozen. Bij onze oosterburen wordt namelijk streng gecontroleerd op dit varend ontgassen, maar in Gelderland niet, ondanks een vorig jaar ingesteld verbod.

Ontgastoerisme

Quote

Een rondje langs Arnhem en Nijmegen, een mooi stuk waar je je luiken open kunt zetten

Krispijn Beek, Weblog Sargasso

Harde cijfers zijn er niet, zeggen bronnen in de binnenvaart tegen de Gelderlander, maar dit ontgastoerisme gebeurt vermoedelijk meerdere keren per dag en honderden keren per jaar. De zeer giftige benzeendamp wordt op de Waal de lucht ingeblazen, langs bewoonde gebieden. Benzeen is kankerverwekkend en geeft kans op genetische schade en miskramen. De uitstoot mag niet meer dan 1 milligram per kuub zijn, maar als een schip gaat ontgassen dan komt er wel 200.000 milligram per kuub vrij, stellen deskundigen.

‘Het rondje vanuit Duitsland’ wordt de route ook wel genoemd, zegt Krispijn Beek die voor weblog Sargasso onderzoek deed naar ontgastoerisme. ,,Een rondje langs Arnhem en Nijmegen, een mooi stuk waar je je luiken open kunt zetten.” Een andere bron bevestigt op basis van anonimiteit dat schepen de grens oversteken, en dan ‘de kont weer keren’. ,,Maar eerst varen ze nog een heel stuk door Gelderland. Het meeste gas wordt in deze provincie de lucht in geblazen.”

‘Eén van de grootste milieuproblemen van ons land

Professor Harry Geerlings van de Erasmus Universiteit noemde varend ontgassen in een rapport eerder dit jaar ‘één van de grootste milieuproblemen van ons land’. Hij laakt de overheid, omdat een nationaal verbod pas in 2020 van kracht wordt. ‘Het is zeer opmerkelijk dat de nationale overheid, handhavende instanties en de havenbedrijven deze situatie gedogen.’

Vooruitlopend op het landelijke verbod, stelde Gelderland vorig jaar net als enkele andere provincies lokale regelgeving in. Maar het is onduidelijk wie er moet handhaven. De Waal, Rijn en Maas zijn rijksvaarwegen wat het tot de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat zou maken. Maar die controleren niet op lokale regels. De Gelderse omgevingsdiensten hebben noch de manschappen, noch de kennis, noch het materiaal om schepen te controleren.

‘Giftank die over de Waal drijft’

50Plus-Statenlid Marcel Bruins heeft de Gelderse gedeputeerde staten vragen gesteld over het ontgassen en uitblijven van handhaving. ,,Elk schip dat dit doet, is een giftank die over de Waal drijft. De rivier stroomt bijna 200 kilometer door onze provincie, dus dit gaat alle inwoners aan.” Bruins wil actie van de provincie. ,,Het is al lang genoeg gedoogd, we hebben het hier over twee miljoen Gelderlanders die hier last van kunnen hebben.”

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.