Volledig scherm
De politie praat met geuigen na de ruzie bij Germania. © Flip Franssen

'Tegen die aso's van SCH speel ik niet meer'

NIJMEGEN - Eendracht '30 uit Mook stond zaterdag 1 oktober met liefst 4 - 1 voor op SCH 5. Toch liep de Nijmeegse club als winnaar van het veld. SCH dwong de 5 - 6 winst af met intimidaties, scheldpartijen en keiharde overtredingen, vertelt een speler van Eendrachts derde zaterdagteam.

„We waren blij dat de wedstrijd erop zat.” Uit angst wil hij niet met zijn naam in de krant.

Aso's
„Wat een aso's”, zegt hij. „Er werd gedreigd, gescholden en geschopt. Kregen wij een vrije trap, dan stonden ze met zes man dreigend om de scheidsrechter heen. Nee, op het wedstrijdformulier zie je daar niets van terug. We kijken wel uit.”

Welkom in de zaterdag reserve 6e klasse 01, gerekend vanaf de eredivisie zo'n beetje het zeventiende voetbalniveau van ons land. In de kelder van het Nijmeegse amateurvoetbal hebben de veteranen van het vijfde elftal van SCH geen al te beste reputatie, zo blijkt uit een rondgang langs de andere clubs in deze klasse. Zaterdag liep het in Groesbeek uit de hand.

Knokken
De reeds gestaakte wedstrijd werd door SCH-spelers in de kantine van Germania verder uitgeknokt. SCH kondigde zondag maatregelen aan tegen de spelers en het team. Juist dit voetbalseizoen was SCH aan een schone lei begonnen. Vanwege het molesteren van een 70-jarige scheidsrechter bij Trekvogels in mei 2014 door hetzelfde veteranenteam kon de vereniging zich twee jaar lang geen enkel incident veroorloven.

Onderling opgelost
In de allereerste competitiewedstrijd afgelopen september ging het voor SCH 5 al mis. Tijdens de stadsderby op Staddijk tegen DVE-Trajanus 3 gingen spelers met elkaar op de vuist, beaamt bestuurslid Brigitte Kersten van DVE-Trajanus. „Onze speler werd vastgepakt bij het shirt en trok zich hardhandig los. Daarop sloeg een speler van SCH hem zomaar in het gezicht. Toen werd het even matten. We hebben de boel onderling kunnen oplossen.”

Knikkende knieën
De clubs Trekvogels, Rood Wit en Groesbeekse Boys wachten af wat de KNVB gaat doen. Trekvogels-voorzitter Jan Wijnia merkt dat slachtoffers met knikkende knieën de tuchtcommissie bezoeken. Een voormalig lid van de Tuchtcommissie Oost van de KNVB zegt dat goed te begrijpen. „Er is veel intimidatie. Velen trekken tijdens de hoorzitting hun verklaring in. En dan kun je weinig als tuchtcommissie en bond.”

Geen lieverdjes
DVE-Trajanus gaat de uitwedstrijd tegen SCH zeker niet spelen. Deels uit zelfbescherming, zegt bestuurslid Kersten eerlijk. „Ons team kent ook geen lieverdjes. We willen een nieuwe vechtpartij voorkomen.”