Tekort aan islamitische begraafplaatsen: Voor Said was er geen graf in Gelderland
Er is een schreeuwend tekort aan islamitische begraafplaatsen in Nederland, stelt de moslimgemeenschap. Jaarlijks worden nu honderden Turken en Marokkanen noodgedwongen in hun moederland begraven. Dat moet anders, vinden de moskeebesturen.
Joris Gerritsen
Het liefst zou hij zelf elke week wel even op bezoek gaan bij het graf van zijn broertje. En die hunkering is nog groter bij zijn ouders. Die willen het liefste elke dag gaan. Maar Said, de jongere broer van Arnhemmer Khaled Mouhouti, ligt begraven in Tanger. Ruim 2000 kilometer verderop.
Moeilijke afweging
Het was een moeilijke afweging voor de familie Mouhouti in 2015. Vader Mouhouti emigreerde in 1965, nu 55 jaar geleden, naar Nederland. Said, de jongste in een gezin van vijf kinderen, werd geboren in 1981 en groeide op tot een gezonde jongeman.
Tot zijn 33ste. Toen werd bij hem maagkanker geconstateerd. Een ziekbed van tien maanden volgde. In eerste instantie leek het goed te gaan, maar in de laatste dagen ging het ineens razendsnel. Hij liet een vrouw en een zoontje van anderhalf achter. De familie moest beslissen waar Said werd begraven. Het werd Tanger, in Marokko. Ondanks dat Said zijn hele leven in Nederland woonde.
Op begraafplaats Moscowa kan je een graf krijgen tot maximaal dertig jaar. Daarna wordt het mogelijk geruimd. Dat is uit den boze binnen ons geloof
Khaled Mouhouti
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.