Volledig scherm
Theo Hutting staat tegenwoordig (onder meer) achter de bar bij AZ 2000. © Marc Pluim

Theo Hutting kan ook na zijn aftreden niet stilzitten

AZ 2000 heeft veel te danken aan oud-voorzitter Theo Hutting (67). De aimabele Arnhemmer was tien jaar lang voorzitter van de Arnhemse voetbalvereniging.En na zijn aftreden in 2014 is hij nog steeds volop actief voor de club.Volgens eigen zeggen heeft hij 'dubbele ADHD', wat voor hem betekent: Altijd Druk Hele Dag.

Bent u al lang lid van AZ 2000?
Hutting: „In 1998 begon ik hier, toen het nog EVC'94 was. Het jeugdbestuur was destijds opgestapt. Ik ging naar de vergadering, omdat mijn zoon John hier voetbalde. Aan het einde van de vergadering had ik een opdracht: uitzoeken waarom het jeugdbestuur was opgestapt.”

Hoe kwam u in het bestuur terecht?
„Ik kwam na die vergadering met een lijst van aanbevelingen en heb die in de volgende vergadering naar voren gebracht. Al snel daarna werd ik gevraagd om plaats te nemen in het bestuur. Binnen drie maanden was ik ineens voorzitter. We zijn toen fusiebesprekingen aangegaan met Zuid Arnhem en in 2000 ontstond de nieuwe fusieclub AZ 2000. Eef Kiburg was de eerste vier jaar voorzitter, ik werd vicevoorzitter en ook jeugdvoorzitter. In 2004 trad Kiburg af en werd ik eerste voorzitter.”

Wat was al die jaren uw drijfveer om zo veel uren belangeloos aan de club te besteden?
„Om te beginnen vond ik het leuk om te doen. En dat is toch de basis voor het vrijwilligerswerk. Ik vind het ook heel normaal dat je iets doet voor je vereniging. Ik ben altijd druk, dat was vroeger al zo. Mijn moeder zei altijd: 'Als Theo binnenkomt, dan komen er twee tegelijk binnen.' Ik kan niet stilzitten. Als ik achter de geraniums kom te zitten, dan ben ik binnen een half jaar dood. Als voorzitter was ik zeker 30 tot 40 uur per week druk voor de club. Er komt namelijk veel op je af, je bent overal bij betrokken. Je maakt mooie momenten mee, maar ook tal van problemen die je moet oplossen.”

Wat doet u na uw aftreden als voorzitter nog voor de club?
„Ik adviseer de huidige voorzitter Paul Hamers en regel dat de oude kranten in de wijk worden opgehaald. Ik sta daarnaast achter de bar en help mijn vrouw nog met het wassen van de voetbalkleding. Ook doe ik tal van klusjes op het sportpark. Ik ben metselaar van beroep en dat komt mij soms van pas. De wand bij de ingang heb ik gemaakt bijvoorbeeld. En als er bijvoorbeeld een reclamebord moet worden opgehangen dan regel ik dat. Ik hou mij nu vooral bezig met kortlopende projecten. Gemiddeld ben ik nog 5 tot 10 uur per week actief voor de club.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!