Volledig scherm
Ina van Mourik, Marian Rutgers, Angelique Hage en Wilma Sleeuwenhoek. © William Hoogteyling

Thuishulpen Tzorg moeten meer loon krijgen, vindt de rechter

TIEL - Ina van Mourik, Marian Rutgers, Angelique Hage en Wilma Sleeuwenhoek kunnen hun geluk niet op: de Tielse thuiszorgmedewerkers hebben gelijk gekregen in hun strijd tegen hun werkgever Tzorg.

Zij en tientallen collega's moeten hetzelfde loon krijgen als ze tot twee jaar geleden bij zorgorganisatie STMR kregen, zo heeft de rechter bepaald. „Het is waardering voor ons werk”, zegt Sleeuwenhoek. „We zijn 3 euro per uur gekort. Dat zou niemand pikken.”

Gat
Toen STMR in 2015 stopte met het aanbieden van hulp in de huishouding, sprong Tzorg in dat gat. Het merendeel van de werknemers ging over naar de thuishulpspecialist uit Uden, maar wel met een lager inkomen en minder goede arbeidsvoorwaarden.

De zaak was aangespannen door vakbond FNV. Die laat weten nu ook andere delen waar de landelijke organisatie Tzorg werkt, onder de loep te nemen.

Crux
De crux is: zijn de werknemers overgegaan van de ene naar de andere organisatie? In dat geval moeten ze ook dezelfde voorwaarden krijgen als bij STMR. Zowel STMR als Tzorg bestrijdt dat. De rechter stelt dat het werk hetzelfde is gebleven en meer dan 80 procent van de medewerkers is meegegaan naar Tzorg, zelfs de cliënten zijn met hun eigen hulp meegegaan naar Tzorg.

Dan moet de organisatie ook hetzelfde betalen, oordeelt de rechter.

Teleurgesteld
Directeur Mark van den Berg van Tzorg is 'teleurgesteld' over de uitspraak. De organisatie bestudeert de uitspraak nog, een hoger beroep wordt zeker niet uitgesloten. „Als wij meer moeten betalen heeft dat uiteindelijk ook gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit. Gemeenten betalen minder, dan kunnen wij niet hetzelfde blijven betalen aan medewerkers, dat houdt een keer op.”

Het kan zijn dat Tzorg dan het contract in Rivierenland opzegt en dus geen zorg meer in het gebied verleent, stelt hij.