Tienduizenden muskusratten gevangen, maar zijn onze dijken in 2034 knaagdiervrij?
Met kaarten en videoEr zijn in 2022 ongeveer evenveel muskusratten gevangen als in het voorgaande jaar. De afgelopen jaren daalde het aantal gevangen dieren, omdat de waterschappen zo fors inzetten op de bestrijding van de schadelijke beesten.
Muskus- en beverratten zorgen voor schade aan dijken door er holen en gangen in te graven. In het ergste geval kan een dijk of kade doorbreken.
In 2022 zijn er langs de rivieren tussen de Duitse grens en de zee 4855 muskusratten gevangen. Dat is iets meer dan een jaar eerder: 4830. Dat blijkt uit cijfers van Muskusrattenbeheer Rivierenland, dat in vier verschillende waterschappen de dieren bestrijdt. Daarbij wordt sinds kort ook gebruik gemaakt van een slimme kooi, die alleen sluit als de camera een beverrat herkent.
De afgelopen jaren was er juist sprake van een daling van het aantal gevangen dieren. De beheereenheid verwacht dat die daling in 2023 weer doorzet. Het aantal gevangen beverratten daalde: van 244 naar 186.
De waterschappen hebben bijna vierhonderd gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders in dienst. Zij helpen naast hun bestrijdingswerkzaamheden steeds vaker met het herstellen van schade door graverij van bevers in dijken.
In onderstaande video kun je zien hoe een bestrijder te werk gaat en hoe de slimme kooi werkt.
In 2034 muskusratvrij?
De waterschappen streven ernaar om in 2034 in het binnenland geen muskusratten meer te hebben, door de dieren direct te vangen bij de Duitse grens. Die aanpak lijkt te werken, meldt waterschap Rivierenland. De meeste muskusratten worden bij de grens met Duitsland gevangen. Muskusrattenbeheer Rivierenland doet het beheer voor vier waterschappen en telde opnieuw langs de grote rivieren de meeste vangsten. In heel Nederland werden vorig jaar 48.447 muskusratten gevangen, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2021.
Beverrat teruggedrongen naar de grens
De inzet van de waterschappen is al jaren om de beverrat terug te dringen naar de landsgrens. Maar er blijft flink wat aanwas door zachte winters en een minder goed georganiseerde bestrijding in Duitsland. Door inzet over de grens nam de instroom van beverratten naar Nederland af. In Duitsland werden 117 beverratten gevangen. In Nederland zelf ving Muskusrattenbeheer Rivierenland minder dieren: in 2021 waren dat er 244, in 2022 waren het er 186. Landelijk werden 1131 beverratten gevangen, een daling van 17 procent.
Ook planten in gevaar
De muskus- en beverratten zijn volgens de waterschappen ook een bedreiging voor de biodiversiteit. Ze eten planten als riet en lisdodde weg, en verdringen daardoor inheemse rietvogels, zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nienke slaapwandelt al 26 jaar: ‘Heb mijn man weleens een mep verkocht’
Ze bonzen tegen de muur, noemen hun partner een ‘teringlijer’ of halen de balkondeur van het slot. Deze drie slaapwandelaars doen ’s nachts de gekste dingen zonder het te weten. -
Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Het is onverantwoord om die enkele bus nog te laten rijden’
Het streekvervoer ligt de komende vijf dagen vrijwel volledig plat. Dat verwacht vakbond FNV vanwege de grote animo onder buschauffeurs en treinpersoneel om te staken. Scholieren en studenten regelen eigen vervoer per auto of volgen lessen online. -
PREMIUMcolumn
Doe juist je voordeel met het ‘pedoverhaal’ van Pim Lammers
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Agenten kijken verbaasd op en halen Smart met caravan van de snelweg
De verkeerspolitie ziet doorgaans veel opvallende zaken voorbijkomen maar een Smart met een caravan erachter was door agenten nog niet vaak gespot. Afgelopen week reed een bestuurder met die combinatie zo'n 60 kilometer per uur op de A4. -
-
-
PREMIUM12
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMmet video
Beelden van vermoedelijk overstekende wolf in Molenschot: ‘Hij keek mij twee keer recht aan’
MOLENSCHOT - Vermoedelijk is een overstekende wolf zondagmiddag gefilmd op de Bavelseweg in Molenschot. In oktober vorig jaar werd in de bossen bij Dorst een wolf gespot, maar beelden van het dier werden nog niet eerder gemaakt.