Volledig scherm
© Dr. Leo Kannerhuis

Toekomst logeerhuizen Leo Kanner in Nijmegen weer onzeker

NIJMEGEN -De vijf logeerhuizen van Leo Kanner in Nijmegen staan opnieuw te wankelen.Waarschijnlijk zijn vanaf 1 januari alleen nog autistische cliënten welkom uit gemeenten die bereid zijn kostendekkende tarieven te betalen.Gesprekken hierover lopen nog. De vraag is hoeveel gemeenten bereid zijn het benodigde extra geld te betalen.

Logeerhuizen zijn voorzieningen waar autistische kinderen bijvoorbeeld een weekend in de twee weken verblijven. Dit, om het gezin thuis te ontlasten.

Vergoedingen
Cliënten leren tijdens hun logeerpartij weer de regels hanteren waarmee ze zelf gedragsproblemen kunnen voorkomen. De logeerhuizen (115 logés, 14 cliënten op de wachtlijst) stonden vorig jaar al onder druk, omdat gemeenten niet bereid waren kostendekkende vergoedingen te betalen. Na een protestactie van ouders en vervolgens vragen in de Tweede Kamer beloofde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat de logeervoorziening betaald zou gaan worden uit een landelijk potje.

Dwarsligger
Die regeling krijgt hij echter niet rond, onder meer doordat de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) dwars ligt. Volgens de VNG zijn de logeerhuizen 'niet landelijk genoeg' voor een landelijke regeling.

Ontluisterend
Leo Kanner moet daarom weer met de gemeenten in de regio aan tafel. Een woordvoerster spreekt van een 'ontluisterende situatie'. „In plaats van de beloofde landelijke afspraken moeten we het tegen het einde van het jaar zelf maar uitzoeken.”