Volledig scherm
© Thinkstock

'Toezicht nodig om loslopende honden tegen te gaan'

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen moet toezicht houden op het Landgoed Oosterhout.Dat vindt baron Chris van Boetzelaer, nadat onlangs een reekalf is doorgebeten door een loslopende hond. Volgens de eigenaar wordt het verbod om honden los te laten lopen op zijn landgoed massaal genegeerd. Hij wil daarom dat overtreders beboet gaan worden.

„Honden verstoren de natuur. Behalve dieren heeft ook de historische beplanting van de rausende honden te lijden", aldus Van Boetzelaer.

Populair wandelgebied
Zijn 40 hectare natuur langs de Waal is een populair wandelgebied bij de Nijmeegse wijkbewoners in Nijmegen-Noord. Van Boetzelaer: „Het is een van de weinige natuurgebieden in de buurt." Behalve een beperkt aantal reeën lopen op het landgoed veel hazen rond. „Er is ook een vos, maar die weet zichzelf prima te redden", aldus Van Boetzelaer. Verder worden schapen en bijen gehouden.

Rijksmonument
Op het landgoed staat ook het evenementengebouw én rijksmonument Buitenplaats Oosterhout. Van Boetzelaer heeft er geen probleem mee dat zijn landgoed openbaar toegankelijk is. Dat is volgens afspraak met de rijksoverheid. Hij schat het aantal bezoekers op zo'n 100.000 per jaar. „Dan tel ik alle keren dat iemand het landgoed betreedt mee."

BOA'S
Maar de verleiding om hier honden los te laten lopen is kennelijk te groot, meent de baron. „Ik heb bij de gemeente gepolst of bijzondere opsporingsambtenaren ingezet kunnen worden. Overtreders moeten beboet worden, zodat snel duidelijk wordt dat dit niet kan."

Binnenkort hoort de landgoedeigenaar meer over zijn verzoek bij de gemeente.