Volledig scherm
De gapende bouwput in Groesbeek-centrum. Foto: Theo Peeters

Tussenvonnis: aannemer moet Berg en Dal betalen

BERG EN DAL - Aannemer Van Erk uit Bergambacht moet de gemeente Berg en Dal gewoon betalen voor de grond die hij kocht om woon-winkelcomplex Bellevue in het centrum van Groesbeek te bouwen.

Het gaat om een bedrag van 1,6 miljoen euro.

Schade
Van Erk schortte in november 2015 de betaling op, omdat de gemeente onrechtmatig gehandeld zou hebben door toe te staan dat in het wooncomplex naast Bellevue iedereen een appartement kan huren. Daardoor raakte Van Erk, zo betoogde hij, de koopappartementen in Bellevue moeilijker kwijt. „We lijden daardoor schade", stelde de aannemer.

Zorgindicatie
In eerste instantie zouden in dat naastgelegen complex alleen mensen met een zorgindicatie én ouder dan 55 jaar mogen wonen. Toen deze appartementen leeg bleven staan, kreeg Vestia (de verhuurder) toestemming van de gemeente om eerst de eis van zorgindicatie en later de leeftijdsgrens te laten vallen.

Verhalen
Van Erk wil de geleden schade verhalen op de gemeente en houdt daarom die 1,6 miljoen euro achter. Dat vindt de rechtbank niet terecht, zo blijkt uit een tussenvonnis, omdat nergens uit blijkt dat de gemeente een eventuele schade niet zal kunnen vergoeden, mocht die ooit toegewezen worden.

Niet netjes
Van de andere kant vindt de rechtbank in Arnhemhet niet erg netjes van burgemeester en wethouders dat ze Vestia toestemming hebben gegeven de huurvoorwaarden te verruimen, zonder Van Erk gevraagd te hebben wat hij daarvan vond. „De gemeente wist dat Van Erk daar ernstig bezwaar tegen had. Door hem niet te horen heeft de gemeente onzorgvuldig en onrechtmatig gehandeld."

Ander besluit
Centrale vraag nu luidt: „Zouden burgemeester en wethouders tot een ander besluit - vasthouden aan de strengere huurvoorwaarden - zijn gekomen, als ze Van Erk wel in de gelegenheid hadden gesteld zijn mening naar voren te brengen?"

Dat gaat nu alsnog gebeuren. De gemeente moet eerst op die vraag antwoord geven: Van Erk mag daar op reageren. Daarna zal de rechtbank opnieuw een oordeel geven. Dat betekent dat Van Erk ook dan pas die 1,6 miljoen moet betalen, vermeerderd met de wettelijke rente.