Volledig scherm
© ANP

Twee politiemannen aangehouden voor schenden ambtsgeheim

Twee politiemannen zijn maandagmiddag aangehouden vanwege het schenden van hun ambtsgeheim. Dat meldt de politie in een persbericht. Eén van de agenten werkte voor een Gelders politieteam, de ander voor een team in Overijssel. In welke regio de mannen precies werkzaam waren, zegt de politie niet.

De twee zitten nu vast en worden verhoord door rechercheurs van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten. Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie. Wat de mannen hebben gedaan, is nog onduidelijk.

'Integriteit is het kloppende hart van de politie, een echte kernwaarde', meldt Oscar Dros, politiechef van Oost-Nederland, in het persbericht. 'Het publiek mag van ons verwachten dat we bij elke indicatie van oninteger gedrag optreden, zoals we nu ook doen.'

'Eerlijk en transparant'

Dros 'baalt' van het negatieve beeld dat nu over de politie zou kunnen ontstaan. 'Integriteit is het belangrijkste fundament van de politie. Elke vermeende integriteitsschending raakt politiemensen. Dat weerhoudt ons er overigens niet van om dergelijke zaken zelf naar buiten te brengen. Als je integriteit echt serieus neemt moet je eerlijk en transparant zijn.'

De afgelopen jaren kwamen er vaker agenten uit de eenheid Oost-Nederland in opspraak. Negen agenten werden geschorst. Drie keer eerder ging het om het lekken van geheime politie-informatie, twee keer om opdringerig gedrag. Ook werden agenten ontslagen of op non-actief gesteld vanwege heling, diefstal of bedreiging.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.