Het project over de Maas, gefotografeerd met de pont van Alphen (Doorbraakdijk).
Volledig scherm
Het project over de Maas, gefotografeerd met de pont van Alphen (Doorbraakdijk). © Eveline Van Elk

Tweede Kamer: stop direct met stort baggerslib in plassen

DEN HAAG - Gemeenten moeten direct stoppen met het storten van van baggerslib in zandplassen. De Tweede Kamer heeft vanmiddag een motie aangenomen van SP-Kamerlid Cem Lacin, waarin gemeenten wordt gevraagd daar direct mee te stoppen. Winterswijk wordt met naam genoemd in de motie. 

Er is veel commotie over de stort van vervuilde bagger in afgegraven zand- en kleiputten. Daarin mag tot op heden 20 procent ‘bodemvreemd materiaal’ zitten. 

In de praktijk bleek dat vaak veel plastic te bevatten. Actiegroepen verzetten zich daartegen. Staatssecretaris Van Veldhoven kondigde vorige week al een strenger beleid aan. Vanaf 2019 mag grond en bagger nog maar minieme hoeveelheden plastic en piepschuim bevatten.

De Tweede Kamer wil nu dat ze nog een stapje verder gaat en gemeenten vraagt onmiddellijk te stoppen met  het storten van afval in plassen. 

Lees meer over de stort van baggerslib in onze regio in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.