Volledig scherm
Mensen kunnen besmet raken door een steek van een tijgermug, maar in enkele gevallen is het virus ook overgebracht via seksueel contact. © epa

Uitroeiing tijgermug Veenendaal niet zeker: eitjes kunnen overwinteren

VEENENDAAL - Het is niet zeker of de Aziatische tijgermug in Veenendaal is uitgeroeid.De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) denkt van wel, maar gaat in het voorjaar opnieuw op zoek naar de ongewenste exoot.

Dat laat de NVWA weten in een brief die aan alle betrokkenen is gestuurd in de Veenendaalse wijk Dragonder-Noord. Daar werd begin augustus de Aziatische tijgermug ontdekt. Het was de eerste keer in Nederland dat het ongewenste dier in een woonwijk werd aangetroffen.

Muggenseizoen
De NVWA heeft tot aan het einde van het muggenseizoen een straal van 500 meter om de eerste vindplaats helemaal uitgekamd om de mug te bestrijden. Buiten die zone zijn tijgermuggen of larven niet aangetroffen. „Op dit moment is niet in te schatten of de tijgermug afdoende is bestreden", aldus een woordvoerder van de NVWA. „In het voorjaar van 2017 gaat de NVWA weer monitoren. Dat betekent dat er opnieuw muggenvallen worden geplaatst." Bij een mogelijke vondst gaat de bestrijding dan verder.

Eitjes
Afgelopen zomer zijn bij de zoektocht in Veenendaal 25 volwassen muggen, 44 larven en 4 poppen aangetroffen.

Tijgermuggen overleven de Nederlandse winter niet, maar de eitjes wel. De beesten kunnen exotische ziekten als knokkelkoorts overbrengen, al is de kans dat dat in Nederland gebeurt bijzonder klein volgens de NVWA. Die virussen komen in Nederland vrijwel niet voor.