Volledig scherm
Shnouda Touma (l) en Joren Neher van State of Elevation. foto Marc Pluim

Undergroundsporters zweven en trappen in Arnhemse Sint Josephkerk

ARNHEM - Tientallen sporters uit de undergroundscene komen zaterdag bij elkaar in de Arnhemse Sint Josephkerk voor het evenementState of Elevation.

Het plan voor het evenement, genaamd State of Elevation, leefde anderhalf jaar geleden al bij NesaRu. Dat is een groep uit Arnhem en omstreken die zich bezighoudt met tricking, een mix van acrobatiek, turnen, breakdance en vechtsport.

Erfgoed challenge
De jongeren wilden van de oude koepelgevangenis in Arnhem een nest voor undergroundsporters maken. Met het idee wonnen ze de Erfgoed Challenge, waarbij Arnhemmers door de gemeente werden gevraagd een nieuwe bestemming voor de De Koepel te bedenken.

Opvang
De mannen van NesaRu kregen 5.000 euro van wethouder Gerrie Elfrink om hun plan te realiseren. Omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers vorig jaar aanspraak maakte op de voormalige gevangenis kon het project toch niet doorgaan.

Nieuwe plek
Nu is er met de Sint Josephkerk een nieuwe plek gevonden voor salto's, flips en kicks. „Ook indrukwekkend", zegt Joren Neher (24), een van de initiatiefnemers van State of Elevation.

Turnmat
In de kerk komt een grote turnmat te liggen. Trickers, tumblers, freerunners en beoefenaars van calisthenics, een soort fitnesstraining met het eigen lichaam, gaan daar dwars door elkaar op oefenen. Verder zijn er workshops voor bezoekers en worden korte wedstrijden georganiseerd tussen diverse 'vrije sporters'. Daar doen ook bekende trickers als Riku Rikkonen uit Finland en de Noor Alexander Anderson aan mee. Meer informatie op skatehalarnhem.nl.

Een impressie van het evenement is te zien in onderstaand filmpje.

Een uitgebreid is te lezen in de Gelderlander van vrijdag 21 oktober, editie Arnhem, of in de e-paper.

Live Voetbal

home logo VitesseVIT
56'
1-1
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
1-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo