Volledig scherm

Unieke eigen voordeur voor bewoners verpleeghuis Antonia

TERBORG - Bewoners van verpleeghuis Antonia in Terborg hebben sinds kort een unieke eigen voordeur. Alle deuren hebben een ander kleurtje en een ander ontwerp.

Aan weerszijden van de gang bevinden zich deuren die tot voor kort allemaal dezelfde lichte houten kleur hadden.

Vertrouwd
Onlangs zijn ze door een schildersbedrijf beplakt met de afbeelding van een heuse voordeur zoals je die buiten in het straatbeeld ziet. „We willen het voor de bewoners zo vertrouwd mogelijk maken", verklaart teammanager Mirella Markus. „Het hebben van een eigen voordeur is een element dat daaraan bijdraagt."

Favoriet
Iedere bewoner kon uit verschillende voorbeelden zijn of haar eigen favoriet kiezen. Nadat eerst dementerende bewoners een persoonlijke deur kregen, zijn nu ook andere gedeelten van Antonia aan de beurt. Bij de groep dementerenden is het vooral een hulpmiddel om de eigen kamer terug te vinden.

Thuisgevoel
Op andere afdelingen speelt het thuisgevoel een grote rol. Tonnie Franken-Bleekman (90) noemt het helemaal pico bello. Achter haar rollator loopt ze door de gang van het Koetshuis, onderdeel van verpleeghuis. „Voor mij heeft het echt een meerwaarde", zegt mevrouw Franken. „Als ik door deze deur naar binnen loop, dan ben ik thuis. Ik ben er hartstikke blij mee."

Tonnie Franken-Bleekman bij haar voordeur. Foto: Jan van den Brink

Volledig scherm
Een van de voordeuren.
Volledig scherm
Bewoners van het verpleeghuis. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Tonnie Franken-Bleekman bij haar voordeur. © Jan van den Brink