Volledig scherm
Scheidsrechter Pol van Boekel samen met vader Jos. © Theo Peeters

Vader en zoon Van Boekel samen al zestien keer op het veld bij een topper

VIERLINGSBEEK - Als klein jochie ging Pol van Boekel mee naar de mooiste stadions van Nederland. Door de functie van zijn vader Jos, die bij de elite van het grensrechterkorps hoorde, stond hij al vroeg op het gras van De Kuip in Rotterdam.

Nu behoort Pol al jaren tot de beste scheidsrechters van Nederland. Na een loopbaan als voetballer bij VVV-Venlo en JVC Cuijk is hij definitief zijn vader gevolgd naar de arbitrage.

Grensrechter
De nu 66-jarige Jos van Boekel behoorde in de jaren ’90 tot de beste Nederlandse grensrechters. Hij schopte het tot internationaal grensrechter, als assistent van onder anderen Mario van der Ende, John Blankenstein en Jaap Uilenberg. Dat Jos zo ver reikte, was toeval. Hij was eerst scheidsrechter op de zogeheten C-lijst van de KNVB. „Toen werd mij verteld dat ik bij de beste grensrechters kon behoren. In 1991 heb ik gezegd dat ik graag wilde assisteren."

Klassiekers
Pol, uit Vierlingsbeek, floot drie keer een topduel, tussen Ajax, Feyenoord of PSV. Vader Jos, afkomstig uit Stevensbeek, acteerde liefst dertien keer als grensrechter bij een wedstrijd tussen de traditionele top drie van de eredivisie. „Dat aantal ga ik nooit halen”, zegt Pol. Vader Jos: „Ik debuteerde als grensrechter in de eredivisie bij het duel Feyenoord-FC Utrecht. Dat is nu ondenkbaar, zo’n duel krijg je pas als je jaren bezig bent.”

Lees het complete verhaal met vader en zoon Van Boekel in De Gelderlander van 15 oktober, editie Maasland, of bekijk de e-paper.