Volledig scherm
PREMIUM
Één van de laatste foto's van Herman Brood, hier met zijn vriend Ivo de Lange die tegenwoordig het Herman Brood Museum bestiert. © FotoPersBuro Frans Paalman

Vader Herman Brood was geen landverrader, maar verzetsheld

Joop Brood, vader van de Zwolse rockartiest en kunstenaar Herman Brood, was geen landverrader, maar een verzetsheld. Brood senior werd tijdens de oorlog lid van Landstorm Nederland - dat onder bevel stond van de SS - maar verrichtte daar werk als spion namens het Veluws verzet. Dat schrijft historicus Jan Roos op Historiek.net.

Roos schreef op de de site van Historiek een artikel over Joop Brood, gebaseerd op zijn boek ‘Heemskerkers tussen goed en fout’. Daarin portretteert de Haarlemse historicus vijftig vermeende landverraders uit Heemskerk en omstreken. Brood senior werd geboren in Zwolle, maar zijn ouders togen in de jaren twintig voor werk naar Beverwijk, waar hij de Heemskerkse bakkersdochter Bep Schipper ontmoette, de latere moeder van Herman Brood.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
18:55
ChelseaCHE
away logo